Omgekeerde ananastaart

door | 10 mei 2020 | cake, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Het is niet alleen moederdag, vandaag. Het is ook onze trouwdag! Vandaag zijn Edwin en ik 10 jaar getrouwd. En 27 jaar bij elkaar. Onze trouwdag, op 10 mei 2010, was heel sober. We wilden wél trouwen, maar we hadden vooral geen zin in “gedoe”. We zijn in het bijzijn van een klein clubje naaste familie en onze beste vrienden getrouwd. Aansluitend zijn we met zijn alleen gaan eten bij de griek. Het was informeel en ontspannen. Vooral geen “de mooiste dag van je leven” met hoog gespannen verwachtingen. Het was gewoon een mooie en fijne en gezellige dag. Eentje waar ik met plezier op terug kijk. En als ik ’t over zou doen, zou ik ’t weer precies zó doen.

Maar zo’n jubileum, dat is wel reden voor taart, natuurlijk! Deze upside down pineapple taart stond al een tijdje op mijn bak-verlanglijstje. Ik vind dit er zó feestelijk uit zien met die ananas en geconfijte kersen!
Nog even de bronvermelding: Het recept heb ik uit het boek “1-2-3-4 Bakken met plezier!” van Lucy Broadhurst.

Ingrediënten
60 gram boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
4-5 schijven ananas
ongeveer 1/2 pakje geconfijte kersen (Bigarreaux, 100g)
125 gram boter
115 gram witte basterdsuiker
2 eieren
1 theelepel vanille aroma
185 gram zelfrijzend bakmeel
125 ml melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de 60 gram boter in een steelpannetje en smelt op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, haal dan het pannetje van het vuur en roer de lichtbruine basterdsuiker erdoor. Zet even opzij. Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier: zowel de bodem als de wanden. Giet het boter-suiker-mengsel in de springvorm. Verdeel de ananas-schijven en de geconfijte kersen over de bodem van de springvorm, in een leuk patroontje.

Doe het andere stuk boter met de witte basterdsuiker in een mengkom en snij fijn met twee messen. Prak vervolgens met een vork de suiker door de boter. Breek er een ei boven en meng met de mixer. Meng goed voor je het volgende ei toevoegt. Roer de vanille aroma erdoor. Roer dan steeds om-en-om wat melk en zelfrijzend bakmeel door het beslag. Verdeel het cakebeslag voorzichtig over de bodem en strijk glad.

Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat ongeveer een kwartier in de vorm staan om af te koelen (pas op, de gekarameliseerde suiker is ontzettend heet en kan héle nare brandwonden geven).

Keer de taart om op een rooster en laat verder afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de bodem van de springvorm en daarna de ring van de springvorm.

Snij in 8 stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Ananastaartje met kokosslagroom

Ananas-mango-banaan crumble

Tapiocapudding met ananas en kokos

Rabarber-aardbeientaart

Upside-down bananentaart

Nigella’s mandarijnencake

“Kip trein” van Rudolph

Zoetzure kip met ananas en waterkastanje

Laagjes-salade met krieltjes, gerookte kip en ananas

Kip van Carlo (van mam)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *