Nigella’s mandarijnen-cake

door | 1 feb 2020 | cake, oven, recept, vegetarisch, zoet

Dadelijk komt mijn beste vriendin met haar vriend en zijn dochter op bezoek. We gaan poffertjes eten en Mario-kart spelen. En -als we er tijd voor hebben- ook nog Keezen. En cake en taart eten. Ik heb nog een paar stukjes van Nigella’s chocolade taart voor ze bewaard. En híj heeft cake gebakken en brengt ook wat stukjes mee. Maar dat hoorde ik pas toen ik deze mandarijn-cake al gebakken had.
Dit is echt een ideaal recept! Weer een recept van Nigella. Het kost even wat tijd, omdat je de mandarijntjes twee uur moet koken, maar that’s it. Als ze afgekoeld zijn is het beslag in een handomdraai klaar. Uurtje in de oven, even laten afkoelen en smullen maar. Het is een héérlijk smeuiige cake. Een natte cake, eigenlijk. Het lijkt wel een beetje een kruising tussen cake en pudding. Héérlijk fris door de mandarijntjes en heerlijk zoet door het amandelmeel. Ik was een beetje bang dat het dunne beslag uit mijn springvorm zou lopen, daarom heb ik ‘m gebakken met een bakplaat eronder. Maar dat was achteraf niet nodig.
Behalve makkelijk en héérlijk heeft deze cake nóg een voordeel: hij is glutenvrij! Dus bij deze heb je het perfécte recept voor cake voor als er iemand op bezoek komt die niet tegen gluten kan.

Ingrediënten
375 gram mandarijnen (ongeveer 4)
6 eieren
225 fijne kristalsuiker
250 amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
poedersuiker om erover te strooien

Bereiding
Doe de mandarijnen, met schil-en-al, in een pan met koud water. Breng het water aan de kook met de deksel schuin op de pan. Kook de mandarijntjes 2 uur. Laat afkoelen en vis de mandarijnen uit het water. Scheur de schil van de mandarijntje iets open, zodat overtollig water er uit kan lopen. Snij de mandarijnen doormidden en verwijder het kroontje en eventueel pitjes.

Doe de mandarijnen (weer met schil en al) in de keukenmachine. Zet de keukenmachine kort aan, tot de mandarijntjes pulp zijn. (Als je geen keukenmachine hebt, snij de mandarijntjes dan met de hand fijn)
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de rest van de ingrediënten bij de mandarijnpulp in de keukenmachine: eieren, suiker, amandelmeel en bakpoeder. Zet de keukenmachine weer aan tot alles goed gemengd is. Dat kan in dit geval gewoon met hetzelfde mes waarmee je de mandarijntjes hebt gesneden. Gewoon deeg meng ik nóóit met de messen, maar altijd met de deeghaak, omdat je anders de gluten kapot kunt maken en dan verliest je deeg zijn elasticiteit. Maar in die beslag zitten toch geen gluten, dus dan geeft het niet.

Bekleed een bakvorm met een doorsnede van ongeveer 20 cm met bakpapier (zowel de bodem als de wanden). Giet het cakebeslag in de bakvorm en bak ongeveer een uur in de voorverwarmde oven. Check halverwege of de bovenkant mooi goudbruin is en dek dan de bakvorm af met wat aluminiumfolie, anders wordt je bovenkant te donker.

Check na een uur of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als die er schoon uitkomt, dan is de cake gaar.

Haal de cake uit de oven en laat ‘m in de cakevorm afkoelen. Als de cake is afgekoeld, haal ‘m dan uit de bakvorm en verwijder het bakpapier.

Bestrooi met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Gouwe Ouwe Chocoladetaart van Nigella

Pistache-meringuetaart met frambozen

Chocoladetaart

Appeltaart van oma Balder

(Mislukte) Bananen-karameltaart

Upside-down bananentaart

Dadeltaart

Mango-yoghurttaart

 

 

 

3 Reacties

 1. Waikina

  Dag Elleny, ben op jouw site terecht gekomen omdat ik een netje biologische mandarijnen had liggen. Ik ken de taart in principe al wel want heb ook wel eens een soortgelijke taart met biologische sinaasappels gemaakt. Heb de mandarijnentaart nu weer in de oven staan, de smaak en textuur is geweldig en het blijft lekker en wordt lekkerder na een paar dagen. Ik volg het recept volledig maar doe er nog de zest (schil) van een biologische citroen door én een slokje sinaasappellikeur, gewoon om te proeven en ruiken of het toegevoegde waarde heeft. En verder heb ik al enkele recepten gezien op jouw site die ik zéker ga uitproberen.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai! Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Ik vind deze cake ook heerlijk! Ik vond het de eerste keer heel spannend om de mandarijnen er met schil en al in te doen, maar het is echt súper lekker! Met wat geraspte citroenschil en likeur geef je ‘m vast nog wat meer pit. Ik ben benieuwd hoe het uitgepakt is 🙂
   Groetjes,
   Elleny

   Antwoord
 2. Nina

  Ik heb de taart gemaakt voor mijn verjaardag. Heb het gecombineerd met sinaasappels. Heel erg lekker.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *