Gouwe Ouwe Chocolade Taart van Nigella

door | 29 jan 2020 | cake, kids, oven, recept, taart, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Ik had zin om iets te bakken, vandaag. Deze Old fashioned Chocolate cake van Nigella kwam een tijdje terug op Facebook voorbij en die wilde ik graag maken. Meestal maak ik taart als een van de kinderen een negen of hoger heeft gehaald voor een toets, maar nu had dochterlief net een cijfer voor een Natuurkunde-toets terug, die een beetje tegenviel. Dus dit keer geen goed-cijfer-vier-taart, maar een iets-minder-goed-cijfer-troost-taart.
De taart ziet er -vind ik zelf, in ieder geval- erg indrukwekkend en fancy uit. Maar hij is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, als je eenmaal bezig bent. Het beslag is een eitje: doe alle ingrediënten in de keukenmachine en zet aan. Het “glazuur” was iets lastiger. Eigenlijk ook niet echt moeilijk, hoor, maar het werd wel een beetje een zooitje toen ik de poedersuiker door de gesmolten chocolade probeerde te roeren. Dat stoof alle kanten op.
Ik was een beetje bang dat het glazuur van de zijkant af zou druipen, maar dat was gelukkig niet zo.
Ik heb een foto van de taart ook ingestuurd voor de Cookalong-wedstrijd van Nigella van deze maand. De kans is natuurlijk miniem dat ik win, maar niet geprobeerd is zeker mis.

Ingrediënten voor de cake
200 gram bloem
200 gram lichte basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
40 gram cacaopoeder
175 gram boter (ongezouten, op kamertemperatuur)
2 eieren
1 theelepel vanille aroma
125 ml zure room

Ingrediënten voor de glazuur
75 gram boter
175 gram pure chocolade
300 gram poedersuiker
1 eetlepel agave siroop
125 ml zure room
1 theelepel vanille aroma
“ruby & dark chocolate” hagelslag om mee te versieren

Bereiding
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede met bakpapier, zowel de bodem als de wanden. Doe alle ingrediënten voor de cake in de keukenmachine met deeghaken: bloem, basterd suiker, bakpoeder en baking soda, cacaopoeder, boter (in blokjes gesneden), eieren, vanille en zure room. Mix in de keukenmachine tot je een smeuiig, dik beslag hebt.

Doe de helft van dit beslag in de bakvorm en verdeel het netjes over de bodem. Bak ongeveer 25-35 minuten, tot de cake gaar is. Test dat met behulp van een saté-prikker: als je die in het midden van de cake prikt en hij komt er droog weer uit, dan is de cake goed.

Haal de eerste cake uit de oven en laat even een paar minuten afkoelen. Als de springvorm zo ver is afgekoeld dat je er aan kunt zitten zonder je vingers te branden, dan haal je de cake uit de springvorm, verwijdert het bakpapier en laat de cake verder afkoelen op een cake-rekje. Bekleed de springvorm opnieuw en doe de rest van het beslag erin. Bak ook de tweede cake. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken als er barsten of scheuren in de cake komen, want er komt zo toch nog een dikke laag glazuur over heen.

Terwijl de cakes staan af te koelen kun je het glazuur maken. Breek de pure chocolade in stukjes en doe die samen met de boter in een pan. Smelt de chocolade en boter au bain marie (dus in een pannetje boven een andere pan waar kokend water in zit). Als de chocolade en boter gesmolten zijn, zet dan het pannetje opzij.

Zeef indien nodig de poedersuiker, of doe het even in de keukenmachine. Als het chocolade-mengsel iets is afgekoeld, roer dan de agave siroop, de zure room en het vanille aroma er door heen. Tot slot roer je de poedersuiker er door. Als je glazuur te dik is, dan moet je misschien een theelepel kokend water toevoegen om het wat dunner te maken. Het glazuurmengsel moet vloeibaar genoeg zijn dat je het makkelijk om je cake kunt smeren, maar dik genoeg dat het er niet af loopt.

Leg één van de cakebodems op een bord of taart plateau, met de platte kant boven. Knip een vel bakpapier in vier repen en schuif die onder de cake, zodat het glazuur dadelijk niet op je bord komt. Verdeel ongeveer een derde van het glazuur mengsel in het midden van de cake en smeer het met de bolle kant van een lepel uit. Leg de andere cake met de platte kant beneden hier op. Duw even licht aan. Besmeer, met ongeveer een derde van het glazuur de zijkanten van de taart. En verdeel de rest van het glazuur bovenop de taart.

Je mag zelf weten of je het heel strak en glad wilt uitsmeren, of dat je het een beetje speels en rommelig doet. Strooi nu de hagelslag over de taart.

Laat de taart een paar minuten staan, zodat het glazuur een beetje harder wordt en haal dan voorzichtig de repen bakpapier weg.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chocolademoussetaart

Bananenmuffins met chocola

Pistache-meringuetaart met frambozen

Upside-down bananentaart

Walnoten-karameltaart

Dadeltaart

Mango-yoghurttaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *