Pistache-meringuetaart met frambozen

door | 27 dec 2019 | avondeten, nagerecht, oven, recept, taart, zoet

Gisteravond vierden we tweede Kerstdag met een groepje vrienden waar we al jaren tweede Kerstdag mee vieren. Twee vriendinnen wilden graag een kalkoen maken, dus zij zorgden voor het hoofdgerecht. Ik zou voor het toetje zorgen. Op Facebook kwam dit recept voorbij, uit de Allerhande, en ik wist meteen “Dit wordt ‘m! Deze ga ik maken tweede Kerstdag!”. We hebben héérlijk gegeten! Vooraf een heerlijke salade met mango en warmgerookte zalm. Daarna De Kerstkalkoen (a la Jamie, aan de hand van het recept op mijn blog) met héérlijke jus, met daarbij heerlijke aardappeltjes uit de oven, haricotsverts met spek en gegrilde groenten. En voor de vegetariers een bladerdeegtaartje met camembert. En toe hadden we heerlijke verse fruitsalade en mijn pistache-meringuetaart.

“Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar.” stond erbij.
Als je de meringues een dag vantevoren maakt, dan is het in elkaar zetten inderdaad zó gedaan. Maar als je de meringues op de dag zelf doet (omdat je op eerste Kerstdag met familie viert, bijvoorbeeld), dan is het een heel werk én een race tegen de klok. Want die meringues moeten twee-en-een-half uur in de oven. Omdat de twee meringues niet naast elkaar op één bakplaat pasten, had ik twee platen (eentje onder en eentje boven) die ik regelmatig moest wisselen.
Omdat één van de vriendinnen suikervrij eet, heb ik ook een suikervrije versie gemaakt, met stevia in plaats van suiker. Stevia reageert toch wat anders dan suiker en die twee mini-meringues werden dan ook bruin in de oven. Oh, en ik heb twee foutjes gemaakt… ik had de poedersuiker in plaats van de maizena aan de meringue toegevoegd, én ik had het vanille extract aan het cake-beslag toegevoegd, in plaats van aan de mascarpone-creme. Het heeft allebei geen grote ramp opgeleverd. Oh, en bij het wisselen van de bakplaten van onder naar boven, liet ik bijna één van de bakplaten vallen, waardoor de meringue die er op lag flink brak. Die gebroken meringue heb ik uiteraard als middelste laag gebruikt, dus dat was eigenlijk ook niet zo’n ramp.
Het is een súper dessert… Het is even wat werk, en je moet er écht op tijd aan beginnen! Maar dan heb je inderdaad ook wel een toetje met een WOW!-factor!
De eierdooiers heb ik in de koelkast staan. Als ik er aan toe kom, een dezer dagen, dan wil ik daar pasta mee maken.
O, en volgens het recept moeten er ook nog gevriesdroogde frambozen in, maar die kon ik niet vinden in onze supermarkt, dus die heb ik weggelaten…

Ingrediënten
8 eieren
250 gram frambozen
100 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)
325 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel maizena
100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
100 gram zelfrijzend bakmeel
1/4 theelepel zout
2 bakjes verse frambozen (2 x 125 gram)
500 gram mascarpone
250 gram volle kwark
30 gram poedersuiker
1 theelepel vanille aroma
1/2 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan in een paar minuten. Laat ze goed afkoelen en maal de noten dan in de keukenmachine fijn.
Pers het sap uit de halve citroen. Doe een paar druppels in een metalen mengkom en veeg met een keukenpapiertje de hele binnenkant van de kom hiermee in. Zo maak je de kom goed vetvrij. Splits 6 eieren.

Breek ze één voor één boven een kommetje. Giet het ei in je holle hand en laat het eiwit tussen je vingers door lopen. Doe het eiwit in de vetvrije kom en doe het ei-geel in een andere kom. Als het ei-geel stuk gaat, en er komt eigeel in het eiwit, dan kun je die niet meer gebruiken! Pak in dat geval een schoon kommetje en begin opnieuw. Doe dit met 6 van de eieren.

Klop het eiwit stijf met de mixer. Voeg dan, al mixend, in porties 225 gram van de suiker toe en klop door tot je stijve pieken hebt.

Zeef de maizena erboven doe 3/4 van de gemalen pistachenootjes erbij. Spatel dat door het eiwit. (Hier had ik per ongeluk -oeps, verkeerde schaaltje- de poedersuiker gebruikt, maar de meringues kwamen er gelukkig nog steeds goed uit!)

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met potlood twee cirkels (omtrek van een bord of pannendeksel, ofzo). Draai het bakpapier om en verdeel daarop het eiwit met een spatel. Hoeft niet netjes. Als je -zoals ik- last hebt van opkrullend bakpapier, dan kun je een heel klein beetje eiwit op je vinger dippen en op alle vier de hoeken van de bakplaat een heel klein beetje eiwit stippen, dan blijft het bakpapier beter op zijn plaats. Laat de eiwitten twee-en-een-half uur in de oven bakken, in het midden van de oven. Als je -zoals ik- de bakplaten onder/boven elkaar moet doen in de oven, wissel de bakplaten dan regelmatig om, zodat de meringues gelijkmatig bakken.

Haal de bakplaten uit de oven en laat ze afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, dan kun je héééééél voorzichtig het bakpapier ervan af trekken.
Zet de oven warmer: op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijwanden in met wat boter. Doe de boter met de rest van de suiker (dus 100 gram) in een mengkom en meng met een mixer. Doe de twee eieren erbij en klop het goed door. Doe dan beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel en het zout erbij en klop dat er met de mixer goed door. Doe het beslag in de springvorm en strijk het glad met een spatel, zodat de hele bodem bedekt is. Bak de cake-bodem in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de cakebodem afkoelen. Snij met een mes even langs de binnenkant van de springvorm zodat de cake los komt te zitten. Haal dan de springvorm los en trek voorzichtig het bakpapier van de cakebodem af.

Was voorzichtig de frambozen. Hou er een aantal apart voor de garnering en snij de rest van de frambozen doormidden. Klop met de mixer de mascarpone, volle kwark, de poedersuiker (ik heb even nieuwe gepakt) en de vanille aroma door elkaar.

Spatel hier de gehalveerde frambozen door en zet tot gebruik in de koelkast.

Zet de meringuetaart vlak voor het serveren in elkaar. Leg de cakebodem op een taartschaal en smeer dan 1/3 van het mascarpone-mengsel over. Leg hier een meringue-cirkel op. Verdeel hier weer 1/3 van het mascarpone-mengsel op. Leg daar weer een meringue-cirkel op verdeel daar de rest van het mascarponemengsel over. Strooi er de rest van de gemalen pistachenoten over en versier met de achtergehouden frambozen.

Eet smakelijk!

NB1: Hierboven de suiker-vrije mini-meringue-taart, voor de vriendin die suikervrij eet. Ik heb in zowel de meringue als in de mascarpone-creme “Stevia Splenda” gebruikt in plaats van suiker. De structuur van de meringue pakt wel iets anders uit dan als je ‘m met suiker maakt, maar het leek op zich wel op een meringue. Hij werd alleen wél bruin tijdens het bakken…. Zoals beloofd op de verpakking zat er geen bittere nasmaak aan. Dit taartje bestond uit één laag meringue, daarop mascarpone-creme met daarover pistachekruimels en ter garnering één framboos.

NB2: Je kunt de cakebodem en de meringues maximaal twee dagen van tevoren maken. Bewaar cake en meringues apart van elkaar. Zet de taart hooguit een half uur voor het serveren in elkaar.

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Stoofpeertoetje

Semi-freddo met hazelnoot en karamel

Tropisch tapioca toetje

Toetje met mandarijn, mascarpone en kruidnootjes

Vegan chocolade mousse

Appelstrudel

Chocolade-koffie risotto met pistache

Ananas-mango-banaan crumble

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *