Tortillataart met pulled chicken

door | 16 dec 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, kip, mexicaans, oven, recept, tortilla, vlees

Lockdown: ik heb er een dubbel gevoel over. Bovenal denk ik dat het nodig is. Het ging niet de goede kant op. En als je bovenop de huidige aantallen nog kerst-shoppen, twee kerstdagen en oud&nieuw-feestjes en nieuwjaarswensen zou stapelen, dan zou het er helemaal niet goed uitzien. Dus ik ben blij dat er nu serieus wordt ingegrepen. Ik hoop dat dit nog op tijd is om  de gevreesde “code zwart” in de zorg af te wenden.
Wij zouden toch niet op vakantie gaan, dus voor ons verandert er nu niet zoveel. Free zat vorige week al een week in quarantaine omdat er een uitbraak in zijn klas was. Ik ben best wel een huismus, dus een Kerstvakantie lekker thuis is geen opgave. Maar de scholen dicht tot minstens half januari? Tijdens de vorige lockdown liepen de spanningen af en toe flink op, hier in huis. Ik hoop dat het thuis-onderwijs deze keer beter gaat dan in de eerste lockdown. Niet dat het niet goed geregeld was, vanuit school. Maar het viel niet mee om een ongemotiveerde puber aan het werk te krijgen én te houden. I
k heb mezelf voorgenomen om de verantwoordelijkheid bij zoonlief te leggen en het verder maar los te laten. Of, zoals iemand me laatst zei “Als ze niet willen leren, dan halen ze toch wel een onvoldoende. Of je daar nu eerst een urenlange grote ruzie over hebt, of niet.”
Maar goed, ik ben blij dat hij van de vijf weken lockdown twee weken vakantie heeft. En ikzelf zelfs drie weken!
Lone heb ik vandaag opgehaald uit Enschede. Ik zou haar eigenlijk morgenavond na haar practicum gaan halen, maar nu dat niet doorgaat, kon ik haar eerder halen. Dat was makkelijker, omdat het vandaag mijn vrije dag is, én het is veel gezelliger, want ze is morgen jarig.
Deze heerlijke tortillataart aten we eergisteren, al. Hij was écht zalig! En als je wat overhoudt: dat is de volgende dag heerlijkk als lunch! Gewoon even opwarmen in de magnetron.
De kip had ik de avond van te voren al gemaakt. De rest van de taart heb ik de volgende dag pas tegen etenstijd gemaakt. Bij het uitwerken van het recept kwam ik erachter dat ik toen helemaal vergeten ben om de bonen en de mais aan de groenten toe te voegen. Die staan gewoon nog doodleuk in mijn koelkast… Ik moet toegeven dat ik ze niet echt gemist heb in de taart. Daarom heb ik de bonen en mais in de ingrediënten-lijst hieronder op optioneel gezet.

Ingrediënten
1 pak tortilla’s (middelgroot, meergranen)
2 kippenpoten (met vel)
1 blik tomatenblokjes
2 tenen knoflook
1 eetlepel oregano
1 eetlepel komijn
1/2 eetlepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel chilivlokken
1 zak mexicaanse roerbakgroenten (400 gram)
1 bekertje creme fraiche
1 zakje geraspte kaas (200 gram)
1 blik bonen – optioneel
1 klein blikje mais – optioneel

Bereiding
Bestrooi de kip met zout, peper, oregano en komijn. Wrijf goed rondom in en leg de kippenpoten dan in een droge braadpan. (Als je kippenpoten zonder vel gebruikt, moet je wél een scheutje olie toevoegen) Zet het vuur op hoog en bak beide kanten even goed aan. Ze mogen best een beetje zwart worden, want dat geeft een heerlijke rokerige smaak (heb ik geleerd op de Jamie Oliver Cookery School).

Giet dan de tomatenblokjes erbij in de pan, strooi de rest van kruiden die over zijn gebleven na het inwrijven van de kip erbij. Pel de knoflook tenen en doe die samen met ongeveer de helft van de paprikapoeder en chilivlokken erbij in de pan. Hussel een beetje door, doe de deksel op de pan en laat op een laag pitje langzaam gaar sudderen.

Als de kip gaar is, zet dan het vuur uit en laat de kippenpoten afkoelen. Pluk het vlees met twee vorken van het bot af. Het vel van de kip mag er ook gewoon in. Roer het kippenvlees door de kruidige tomatensaus heen. Ik had de kip de avond van tevoren al klaar gemaakt, en heb ‘m op dit punt in een afgesloten bakje in de koelkast gezet. Maar je kunt ook direct verder met de bereiding.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak daarin de mexicaanse roerbakgroenten met de resterende paprikapoeder en chilivlokken aan. Als je bonen en mais toevoegt, giet die dan af en roer ze door het groentemengsel. Proef het groente-mengsel en breng op smaak met wat zout, peper en evt nog wat extra paprikapoeder of chilipoeder.

Vet een springvorm in met wat olie en leg er een tortilla in. Verdeel daar een deel van het kip-mengsel over. Besmeer een tortilla met de creme fraiche en beleg dat met een deel van de het groente-mengsel. Strooi er een handje kaas over.

Wissel tortilla’s met kip in tomatensaus en tortilla’s met creme fraiche en groenten af. eindig met een tortilla met creme fraiche en geraspte kaas.

Zet de tortillataart ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden) tot de kaas gesmolten is en mooi goudbruin wordt.

Laat de tortillataart iets afkoelen en snij ‘m dan in punten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mexican Streetfood Feast

Tortilla-tulband

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Open quesadilla’s

Quesadilla’s met ei

Burrito’s

Tortillataart

Tortilla met kip, groenten en mais

Burrito’s

Saladetaart

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *