Lemon curd

door | 13 mei 2021 | nagerecht, ontbijt, recept, saus, tussendoortje, zoet

Vandaag maakte ik lemon curd. Dat staat -eerlijk gezegd- al een tijdje op mijn kook-verlanglijstje. Ik vind het erg lekker, namelijk, maar het leek me best wel moeilijk om het zelf te maken. Nu had ik afgelopen week een netje citroenen besteld zónder eerst te kijken of ik nog citroenen in huis had. En die had ik dus nog. Want vorige keer had ik ook al een heel netje besteld in plaats van een losse citroen. Zo’n netje met citroenen is namelijk maar ietsje duurder dan één losse. Dan denk ik: de rest komt ook nog wel van pas. Maar goed, nu had ik dus een netje citroenen over en een paar limoenen. Een mooie gelegenheid om me eens aan die lemoncurd te wagen. Ik heb het recept “Clippy’s klassieke limoen-citroencurd” uit het kookboekje 500 Inmaakrecepten van Clippy McKenna gebruikt. Van deze hoeveelheid heb ik vier potjes lemon curd kunnen maken. Ik heb ‘m al even voorgeproefd (en natuurlijk de mengkom uitgelikt) en het is heerlijk! Morgen ga ik er kleine kokosmakronen bij maken (klik hier voor het recept van kokos-makronen). Niet te groot en met een holletje er in, zodat ik er een lepeltje lemon curd in kan doen. Smullen maar. En ik geef een potje aan mijn moeder mee voor een tante, want die vindt het ook zo lekker.

Lemon curd

Zoet en zuur en romig: héérlijk!

En eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.

 • 5-6 Citroenen
 • 2-3 Limoenen
 • 4 Eieren
 • 125 gram Boter
 • 400 gram Suiker
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Rasp de schil van 3 citroenen. Pers de citroenen en limoenen uit tot je 200 ml sap hebt.

 3. Verwarm de boter, suiker, limoen-citroen-sap en de rasp in een hitte-bestendige mengkom en verwarm die au-baun marie boven een pan met kokend water. Tip: als je een stoommandje hebt, zet dan de onderste helft ondersteboven in een pan. Daar kun je dan je mengkom op zetten, boven het kokende water.

 4. Klop de eieren los in een andere komt. Voeg, als de boter is gemolten en het mengsel dik en glanzend is, al roerend de eieren toe. Roer regelmatig met een houten lepel, tot je voelt dat de curd lobbig begint te worden. Bij mij duurde dat een minuut of 20. Na het afkoelen wordt de curd nog dikker.

 5. Pas op, dat de kom niet het kokende water raakt en dat de curd niet gaan koken! Kook intussen een paar jampotjes uit.

 6. Giet de lemoncurd in de schone potjes, draai de deksel goed dicht en laat een minuut of tien op zijn kop staan.

 7. Bewaar de curd in de koelkast. De curd is een paar weken (max 4) houdbaar.

 8. Lekker op een beschuitje, koekje, scone, meringue of (kokos)macaron. Of natuurlijk in een lemon pie.

 9. Eet smakelijk!

Toetje, Tussendoortje, Zoet
Engels
Citroen curd, Fruit curd

Misschien vind je dit ook lekker?

Kokosmakronen

Limoncello-ijs met lemoncurd

Taart met blauwe bessen curd

Vlierbloesem-sinaasappelgelei

Cappuccino macarons

Advocaat-tiramisu

“Melting Moments” koekjes

Vijgenjam met balsamico

Pistache-meringuetaart met frambozen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *