Vandaag ben ik mam gaan halen, in Leimuiden. Met de Kerst is ze gezellig bij ons. Voor avond-eten hadden we niet echt iets bijzonders. Dat doen we eigenlijk nooit, op Kerstavond. Eerste en tweede kerstdag zijn al feest genoeg. Maar we hadden wél een lekker toetje: deze tiramisu met advocaat. Dit is een recept van mam. Het gekke is dat ik eigenlijk niet zo van advocaat hou, maar zo door de slagroom en mascarpone geklopt is het hártstikke lekker.
Mam heeft geholpen met het klaar maken. Voor zover dat ging, tenminste, met haar ene hand. Haar andere arm zit nog steeds in het gips. Maar dat mag er -als het goed is- gauw vanaf. Het toetje was heerlijk! We hebben gesmuld!
Je kunt dit natuurlijk in een grote schaal maken, maar wij hebben het in kleine glaasjes gemaakt. Dat staat heel feestelijk. En zo konden we voor de kinderen glaasjes zonder advocaat maken.
Ingrediënten
1 pak lange vingers
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
250 gram advocaat
2 eetlepels kristalsuiker
1 of 2 zakjes instant cappuccino
1 theelepel cacaopoeder
Bereiding
Kook wat water en los de instant cappuccino op in ongeveer 1/3 van de normale hoeveelheid water.
Klop de slagroom met de kristalsuiker lobbig. Als de slagroom lobbig is, klop dan de mascarpone erdoor heen. Als je ook een paar alcohol-vrije glaasjes maakt, schep dan wat van het slagroom-mascarpone mengsel uit de mengkom en hou deze apart. Klop daarna de advocaat door het slagroom-mascarpone-mengsel.
Doop de langevingers in het cappuccino-mengsel en leg er een bodempje van in de glaasjes (of in een grote schaal).
Schep er een flinke lepel advocaat-mengsel over. Leg daar weer een laagje in cappuccino gedoopte langevingers op. Dek af met een laagje advocaat-room. Doe hetzelfde, maar dan met het opzij-gehouden slagroom-mascarpone mengsel, voor de alcohol-vrije glaasjes.
Strooi er, door een thee-zeefje, wat cacaopoeder over.
Eet smakelijk!
Misschien vind je dit ook lekker?
Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompôte
Pistache-merenguetaart met frambozen
Braam-peer crumble met mascarpone crème
Aardbeientiramisu met blauwe bessen en vlierbloesem-sinaasappel gelei
Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes
Dé semi-freddo (met hazelnoot en karamel)
0 reacties