Manlief is -mag ik wel zeggen- niet echt een makkelijke eter. Hij eet voor een dooie kip. Tenminste, van de hoofdgerechten die ik hem voorzet. Als het op toetjes aankomt, vindt hij zo goed als alles wél lekker! Zo ook crumbles. Het recept is simpel: één of twee soorten fruit in een ovenschaal. Kruimeldeegje erover. Even in de oven en smullen maar. Dit keer peer en braam met een vleugje kardemom in het kruimeldeeg. De bramen waren vrij zuur, dus heb ik er een heerlijke creme van mascarpone bij gemaakt. Een crumble is wat mij betreft echt het ideale toetje. Het is niet veel werk, maar ziet er wel uit alsof je er tijd aan besteed hebt. Als je het voor een etentje maakt, dan is het leuk om de crumble in van die één-persoons taartvormpjes te maken. Dat iedereen zijn eigen mini-crumble krijgt. Succes verzekerd! Kloddertje mascarpone-creme  erover en voilá!

Ingrediënten
4 handperen
2 bakjes bramen (2 x 125 gram)
100 gram boter
50 gram lichtbruine basterd suiker
100 gram bloem
1/2 theelepel kardemompoeder
1 bakje mascarpone (250 gram)
3 eetlepels fijne kristalsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een klontje van de boter. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Was de bramen. Verdeel de peren en bramen over de ovenschaal.

Doe de boter met de bloem, basterd suiker en kardemompoeder in een mengkom. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes en wrijf vervolgens het mengsel tussen je vingers tot een kruimelig deeg.

Strooi het kruimelige deeg over het fruit. Bak de crumble in een half uurtje goudbruin.
Roer intussen de fijne kristalsuiker door de mascarpone, tot je een lekker smeuïge crème hebt.

Schep de crumble in een schaaltje en schep er en flinke lepel mascarponecreme op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appel-bramen-crumble

Blauwe bessen crumble met peer

Ananas-mango-banaan crumble

Peren-abrikozen crumble

Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

Appelkruimeltaart

Galettes met appel, peer en nectarine

Appel-perencompote met kardemom en gedroogde mango

Salade met bieten, frambozen, geitenkaas en gebakken peren

Traybake met bieten en bonen, ricotta en peer

Stoofpeertjes uit de hooikist