Stoofpeertjes uit de hooikist

door | 15 mrt 2020 | bijgerecht, Hollands, oma's recept, recept, slowcooker, stoofschotel, vegetarisch, zoet

Kennen jullie dat, een hooikist? Het is een houten kist gevuld met hooi (of ander isolerend materiaal), waarin plaats is voor één of meerdere pannen. Zo’n hooikist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Door de isolerende werking, blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het voedsel gaar. Er zijn verschillende moderne varianten van hooikisten: hooimadam, ecostoof, wonderbag, happy, hooipompoen.
Nu leek het me een leuk idee om die in een modern jasje gestoken hooikist weer in zijn oude jasje te steken. Ik heb een houten kistje van zolder gehaald, volgepropt met hooi en ingestopt met een theedoek. Voor er bovenop een kussensloop gevuld met hooi. En voilá: mijn ouderwetse hooikist was klaar!

Dat kistje, dat komt uit de schuur bij mijn ouders vandaan en heb ik destijds meegenomen toen we de schuur aan het leegruimen waren voor mam’s verhuizing. Volgens mij heeft mijn vader dat kistje zelf gemaakt. Ik geloof dat er touwen en dergelijk in zaten, maar dat weet ik niet meer helemaal zeker. Er zaten ook scharniertjes op, maar die waren helemaal stuk, dus die heb ik er af gehaald. En nu is het kistje dus omgedoopt tot hooikist.

In het kookboekje “Koken in oorlogstijd”, dat ik een tijd terug van een tante kreeg, vond ik een recept voor stoofpeertjes uit de hooikist. In de oorlogsjaren werd de hooikist natuurlijk heel veel gebruikt omdat brandstof schaars werd. Ik heb inmiddels een plekje in een van mijn keukenkastjes uitgeruimd waar de kist precies in past. Ik wil ‘m wel vaker gebruiken, want energie besparen is natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu.
Als je nou geen oude kist hebt staan die je kunt omtoveren tot hooikist, en geen kekke moderne versie kunt of wilt kopen, dan kun je de pan ook gewoon in een slaapzak of dekbed wikkelen. Zorg natuurlijk wel dat de deksel er stevig op zit en dat ‘ie recht staat. Mijn moeder kookt altijd op die manier de rijst.
Mijn hooikist werd trouwens wel wat nat, aan de binnenkant. Ik denk dat ik de volgende keer een braadpan gebruik, zónder stoomgaatje in de deksel…

Ingrediënten
1 kg stoofperen
50 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen

Bereiding
Schil de peren, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis.

Doe ze in een pan en voeg water toe tot ze voor 3/4 onder staan.

Voeg suiker en het kaneelstokje toe en rasp de schil van de citroen erboven. Breng de peertjes aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten koken met de deksel op de pan.

Zet dan de pan in de hooikist. Laat 4 uur staan.
Haal de pan uit de hooikist en zet opnieuw op het vuur. Breng de inhoud aan de kook en laat 10 minuten koken. Zet de pan voor nog 4 uur in de hooikist en de peerjes zijn heerlijk zacht geworden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Stoofpeertoetje

Appelmoes

Kweeperenjam

Ouderwetse chocolademelk

Peren-abrikozencrumble

Erwtensoep uit de slowcooker

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Hachee uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *