Appelkruimeltaart

door | 26 aug 2020 | Hollands, kids, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Hieperdepiep hoeraaaaaaaaa! Vandaag is Free, onze zoon, jarig. Hij is 13 geworden! Begin van de vakantie hadden we hem alvast een gitaar voor zijn verjaardag gegeven. Zodat hij er in de vakantie alvast een beetje mee/op zou kunnen spelen. Vandaag kreeg hij er nog een nieuw boekje met akkoorden bij, een Pokémon-spel en een enorme wolven-knuffel van zijn zus.

Ik hoefde niet lang te denken wat voor taart ik zou maken. Hij vindt namelijk eigenlijk alleen appeltaart echt lekker. Ik zat nog te denken om er een appel-roosjes-taart van te maken, maar toen ik het hem vroeg zei hij zonder twijfel: “Appelkruimeltaart!”. En dus heb ik vanmorgen deze appelkruimeltaart gemaakt, aan de hand van het recept uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek.
Ik had bedacht dat we zijn verjaardag met een barbecue met zijn drie beste vrienden zouden vieren. Veilig, corona-proof buiten, in het parkje tegenover ons huis. Maar ja. Toen ik dat bedacht had ik even niet op storm Francis gerekend… met windstoten tot 100 km/uur. Na wat heen-en-weer appen met de ouders van zijn vrienden hebben we besloten om de verjaardag toch maar binnen te houden. Ik heb in de woonkamer vier zit-plaatsen op ongeveer anderhalve meter afstand gemaakt: twee op de bank en twee op eetkamerstoelen. De jongens hebben zich heel netjes aan het afstand-houden gehouden en het was súper gezellig! Als vanouds!

Ingrediënten voor het deeg
350 gram zelfrijzend bakmeel
1 citroen
snufje zout
1 theelepel vanille extract
175 gram witte basterd suiker
1 ei
250 gram boter

Ingrediënten voor de vulling
1 kilo appels (het liefst goudreinetten of jonagold)
2 theelepels kaneel
3 eetlepels custard poeder
3 eetlepels witte basterd suiker
130 gram bastognekoeken

Ingrediënten voor de kruimel-topping
120 gram bloem
75 gram suiker
75 gram boter
snufje zout

Bereiding
Doe het zelfrijzendbakmeel met een snufje zout, wat rasp van de schil van de citroen, het ei, het vanille extract, de basterd suiker en de boter in een mengkom. Kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een uur in de koelkast.

Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snij in blokjes. Roer de kaneel, de custardpoeder en basterdsuiker door de appelblokjes.
Als het deeg voldoende gerust heeft, verwarm dan de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Kneed het deeg nog even kort door en bekleed de springvorm daarmee, zowel de bodem als de opstaande rand.

Doe de bastognekoeken in een ziplock-zakje en verkruimel ze door er met een deegroller op te slaan (of maal ze fijn in de keukenmachine). Verdeel de koekkruimels over de deegbodem.

Giet overtollig vocht van de appelblokjes af (vooral als je -net als ik- geen rozijnen toevoegt) en stort de appelblokjes in de springvorm. Druk stevig aan.

Voor de kruimeltopping: roer de suiker en het snufje zout door de bloem. Snij de boter in blokjes en voeg die toe. Wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel, tot je een kruimelig deeg hebt. Strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de appeltaart in de voorverwarmde oven. Bak de taart in ongeveer een uur goudbruin. Check na ongeveer 45 minuten de bovenkant. Als die te donker dreigt te worden, bedek de taart van de rest van de baktijd met aluminiumfolie.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen op een rekje. Verwijder de springvorm pas als de korst al loslaat van de springvorm.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appeltaart van oma Balder

Luxe appel-notentaart

Galettes met appel, peer en nectarine

Glutenvrije appel-amandelcake

Broodpudding met appel

Rabarber-aardbeientaart

Worteltjestaart

Ricottacake met blauwe bessen

Pruimentaart

Upside-down bananentaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *