Pruimentaart

door | 1 mrt 2020 | cake, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Pffffff, ik vind dat hele Corona-gebeuren maar eng, hoor! Ik zou ’t liefst de deuren en ramen hermetisch afsluiten, man en kinderen thuis houden en met zijn allen veilig binnen blijven tot dit allemaal is overgewaaid. Gelukkig heeft mijn moeder nog wat desinfecterende handgel kunnen vinden, want hier in de omgeving kon ik het nergens meer kopen.
Koken en bakken is een heerlijke manier om mijn zinnen te verzetten, en dus heb ik lekker deze pruimentaart gebakken. De groenteboer had pruimen in de aanbieding. Volgens mij is helemaal geen pruimen-seizoen, en ik weet eigenlijk niet waar ze vandaan komen, maar toen ik zag dat ze in de aanbieding waren dacht ik meteen: “pruimentaaaaaaaart!”.
Ik heb het New York Times Plum Torte recept gevolgd. Dat vind ik zo’n grappig verhaal! In de jaren tachtig plaatste de New York Times elke jaar het recept van deze pruimentaart. Elk jaar weer. Op een gegeven moment vonden ze ’t wel genoeg en wilden ze daarmee stoppen. Daar kwam een storm van protest op. De New York Times heeft het recept nog één keer geplaatst, extra groot en met een stippellijntje eromheen om duidelijk te maken dat men het uit moest knippen. Gelukkig is het recept bewaard gebleven, want het is echt héérlijk!
Zoet en zuur en met een heerlijk krokante bovenlaag. Echt, deze taart móet je gewoon proberen!

Ingrediënten
6-12 pruimen
115 gram boter
200 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
130 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
1 eetlepel kristalsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng met de mixer de boter en de suiker. Voeg, één voor één, de eieren toe. Mix daarna de bloem, bakpoeder en het zout erdoor.

Vet een springvorm in met wat boter. Doe het dikke cakebeslag in de ingevette springvorm.

Snij de pruimen doormidden en verwijder de pitten. Hoeveel pruimen je nodig hebt, is afhankelijk van hoe groot de pruimen zijn en hoe groot de springvorm is. Leg de gehalveerde pruimen met de bolle kant boven in het beslag en duew er iets in.

Roer de kaneel door de eetlepel suiker en strooi dat over het beslag en de pruimen.

Zet de springvorm in de oven en bak in 45 minuten in het midden van de oven gaar. Prik even met een satéprikker in de taart om te zien of de cake al gaar is: als de satéprikker er droog (of in ieder geval zónder cakebeslag) uit komt, dan is de taart klaar.
Laat even afkoelen in de springvorm. Steek met een mes langs de rand om zeker te weten dat de taart los zit en haal dan de springvorm los.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Ananastaartje met kokosslagroom

Cheesecake met frambozencompote

Glutenvrije appel-amandelcake

Gouwe ouwe chocoladetaart van Nigella

Nigella’s mandarijnencake

Ricottacake met blauwe bessen

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *