Cheesecake met frambozencompote

door | 17 feb 2020 | cake, kaas, oven, recept, taart, zoet

Vandaag was mijn moeder jarig. 83 is ze geworden! Gisteren zijn we gezellig met zijn allen naar de musical Soldaat van Oranje geweest. Het was echt geweldig! Héél erg indrukwekkend!!! Vandaag vierden we haar verjaardag. Een gezellige dag, vol visite. Gezellig, hoor, om al die ooms en tantes weer te zien.
Ik had een cheesecake meegenomen voor mam. Ik vond ‘m erg geslaagd, al zeg ik het zelf. Lekker romig en toch lekker fris met die frambozencompote er over. Het recept heb ik uit De Bakbijbel. Ik had nog nooit een cheesecake gemaakt, eigenlijk. Maar het was helemaal niet moeilijk. Terwijl ik op zoek was naar een cheesecake recept kwam ik verschillende versies tegen. De no-bake cheesecake, vergelijkbaar met onze kwarktaart. De cheesecake die je gewoon in de oven bakt. En cheesecake die je wel in de oven bakt, maar in een bak met kokend water zet. Ik weet nog niet precies wat het verschil is tussen die twee laatste. Deze heb ik in ieder geval gewoon zo in de oven gebakken. Maar met die bak water, dat ga ik ook wel eens een keer uitproberen.

Ingrediënten
200 gram bastognekoeken
75 gram boter
600 gram verse roomkaas (bijv monchou)
125 gram zure room
250 gram witte basterd suiker
6 eieren
2 eetlepels maizena
1 vanillestokje
1 citroen
1/4 theelepel zout
350 gram frambozen (diepgevroren)
50 gram suiker
1 theelepel maizena

Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden. Verkruimel de bastognekoeken. Smelt de boter in een steelpan en giet de gesmolten boter bij de koekkruimels. Meng de boter er goed doorheen. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Doe het koek-boter-mengsel in de springvorm en verdeel over de bodem. Druk goed aan met een lepel. Zet de bakvorm 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna helemaal afkoelen.

Zet de oven lager, op 130 graden. Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter en plak er een rand bakpapier tegen aan. Pak de springvorm in met aluminiumfolie, zodat de vorm niet gaat lekken als je dadelijk het roomkaas-mengsel er in doet.

Doe de roomkaas in een mengkom, samen met de zure room, de basterd suiker en de merg uit het vanillestokje. Prak goed door met een vork. Klop vier van de zes eieren er om beurten door heen. Van de laatste twee eieren gebruik je alleen het eigeel: roer de dooiers door het monchou-mengsel. (De eiwitten van deze twee eieren heb je niet meer nodig voor dit recept. Daar kun je misschien wel chocolademousse of eiwit-schuim van maken.) Rasp de schil van de citroen en roer dat, samen met het uitgeperste sap van een helft van de citroen door het kaas-mengsel. Roer tot slot het zout en de maizena er door. Meng de ingredienten voor de cheesecake tot een homogene massa. Giet het monchou-mengsel op de bodem.

Doe voor de compote de frambozen met de suiker en het sap van de andere helft van de citroen in een steelpan en breng aan de kook. Doe de theelepel maizena in een kopje, doe er wat waterbij en roer goed door. Roer dit maizena-papje door het frambozen mengsel. Neem dan de pan van het vuur en laat afkoelen.

Zet de cheesecake 1 1/2 uur in de oven. De taart moet gestold zijn, maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Snij de cheesecake in punten en schep er een lekkere schep frambozen compote over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Glutenvrije appel-amandelcake

Nigella’s mandarijn-cake

Appeltaart van oma Balder

Ricottacake met blauwe bessen

Chocoladetaart

Gouwe ouwe chocoladetaart van Nigella

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *