Glutenvrije appel-amandelcake

door | 10 feb 2020 | cake, oven, recept, tussendoortje, zoet

Elke maand heb ik spelletjesavond. Dan komen we met vier dames bij elkaar en spelen we gezellig een bord- of kaartspel. Mijn hospita, bij wie ik op kamers ging wonen toen ik in Wageningen ging studeren, is de spil van onze spelletjesclub. We houden het om de beurt bij één van ons. Vanavond was het bij ons thuis. Omdat één van de dames glutenvrij eet, heb ik deze glutenvrije appel-amandel-cake van Nigella gebakken. Het idee is hetzelfde als de mandarijn-cake die ik laatst had gemaakt: gepureerd fruit met amandelmeel en eieren. Door de amandelmeel smaakt de cake heerlijk naar amandelspijs. En de structuur houdt een beetje het midden tussen een cake en een pudding. Ik vind ‘m erg geslaagd. Écht zo’n recept om in je standaard repertoire te hebben. En dan kun je elke keer met het fruit varieren.

Ingrediënten
3 goudreinetten (of 285 gram appelmoes)
1 citroen
2 theelepels fijne kristalsuiker
8 eieren
325 amandelmeel
275 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels amandelschilfers
poedersuiker – om er over te strooien

Bereiding
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in blokjes en doe ze in een pan. Breng aan de kook en laat de appels dan op een laag pitje langzaam zacht worden. Roer de puree met een vork even door, zodat je een grove appelmoes krijgt. Laat de appelmoes afkoelen.

Voor dit recept heb je 285 gram appelmoes nodig. Ik weet niet hoe nauw dat komt, dus ik heb het vrij precies afgemeten. De rest van de appelmoes heeft zoonlief opgesmikkeld.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 20-25 cm doorsnede met bakpapier (zowel de bodem als de zijwanden). Doe de afgekoelde appelmoes samen met de eieren, de amandelmeel, de fijne kristalsuiker en een theelepel citroenrasp in de keukenmachine. Meng alles kort tot een egaal beslag. Giet het cakebeslag in de springvorm. Strooi de amandelschilfers er over.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Check vanaf ongeveer 35 minuten of de cake al gaar is door er met een satéprikker in de prikken. Als de satéprikker er droog weer uit komt, dan is de cake goed. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek de bovenkant dan af met aluminiumfolie.

Laat de cake op een taartrek afkoelen en verwijder dan de springvorm en het bakpapier.

Je kunt de cake zowel warm als koud eten. Strooi er voorzichtig nog wat poedersuiker over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Nigella’s mandarijn-cake

Appeltaart van oma Balder

Appelmoes

Ricottacake met blauwe bessen

Chocoladetaart

Gevulde speculaas

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *