Gevulde speculaas

door | 4 dec 2019 | Hollands, koek, oven, recept, tussendoortje, zoet

Gevulde speculaas had ik al een tijdje op mijn verlanglijstje staan. Om te maken, hè? Ruim voor de Sint in het land is, blijft er meestal al wel een pakje gevulde speculaas aan mijn vingers kleven in de supermarkt. Maar nu heb ik het eindelijk eens zelf gemaakt! Het is eigenlijk niet eens echt moeilijk of veel werk, zeker niet als je het met de keukenmachine maakt, zoals ik. Je moet er alleen de tijd voor nemen. Zowel de amandelspijs als het speculaasdeeg moeten een tijdje rusten in de koelkast. En voor gebruik moet je ’t weer op temperatuur laten komen, dus je moet er op tijd aan denken om het uit de koelkast te halen…
Ik heb de spijs en het deeg al in het weekend gemaakt. En vandaag, op mijn vrije woensdag, verder verwerkt. Zelf heb ik
vier kleine springvormjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook één grotere vorm gebruiken.

Bronvermelding: het recept voor de amandelspijs en het speculaasdeeg komt uit De Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z.

Ingrediënten amandelspijs
250 gram blanke amandelen
250 gram fijne kristalsuiker
1 citroen
1 ei

Bereiding amandelspijs
Doe de amandelen met de suiker en rasp van de citroen in de keukenmachine. Maal alles fijn.

Voeg het ei toe en mix tot er een samenhangend geheel ontstaat. Verpak de spijs in een plastic ziplock-zakje, en leg die minstens een dag te rusten in de koelkast.

Ingrediënten speculaas
400 gram bloem
190 gram boter (op kamertemperatuur)
225 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram speculaaskruiden
45 ml melk
1/2 theelepel zout
1/2 citroen
1 1/2 theelepel baking soda
extra boter om in te vetten
extra bloem om op het werkblad te strooien
wat amandelschaafsel

Bereiding speculaasdeeg
Doe de bloem met het zout, de speculaaskruiden, baking soda, basterdsuiker, melk, boter en rasp van de citroen bij elkaar in de keukenmachine met deeghaken. Meng in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.

Kneed nog even kort door met je handen en verpak het deeg dan in plastic folie. Laat het deeg minstens een uur, maar liever nog een hele nacht, rusten in de koelkast.

Bereiding gevulde speculaas
Haal het deeg uit de koelkast en laat minstens een uur op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet met een beetje boter de springvormpjes in. Strooi wat bloem op het werkblad.

Verdeel het deeg in vier porties. Bekleed met ongeveer 2/3 van elke portie de bodem en de zijkant van de springvorm. Rol de rest van elke portie deeg uit tot een dikke plak. Snij hieruit de vorm die de springvorm heeft.
Klop een ei los in een kommetje. Meng de amandelspijs met driekwart van het losgeklopte ei en 15 ml water tot een smeuiige massa. Verdeel het spijs ook in vier porties en vul elke vorm met een kwart van het spijs.

Dek het spijs af met de deegplak. Bestrijk het speculaasdeeg met wat losgeklopt ei.

Strooi er wat amandelsnippers over en druk die voorzichtig aan.

Bak de gevulde speculaas in 25-30 minuten gaar. Laat de speculaas in de vorm afkoelen.
Als het is afgekoeld, dan kun je de vorm verwijderen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Kruidnootjes

Pepernoten

Borstplaat

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *