Kruidnootjes

door | 25 nov 2018 | Hollands, kids, koek, oven, recept, zoet

Wat was het een heerlijke, gure dag om lekker binnen te blijven, vandaag! Met dit weer is het niet moeilijk om in de Sinterklaas-stemming te komen. Ik heb gezellig samen met dochterlief kruidnootjes gebakken. Met eigengemaakte speculaaskruiden!
Ze zijn heeeeeeerlijk. Natuurlijker veel lekkerder dan de kruidnootjes die je in de winkel koopt. En ’t ruikt nu heerlijk in huis! 🙂

Ingrediënten 
250 gram bloem
1 zakje bakpoeder
125 gram bruine basterd suiker
100 gram boter
4 theelepels speculaaskruiden *)
6 eetlepels melk
snufje zout

1 ei
1 eetlepel melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de bloem, basterd suiker, bakpoeder en speculaaskruiden en zout in een kom en meng goed door elkaar. Doe de koude boter erbij en snij met twee messen in stukjes. Giet dan de melk erbij en kneed het met je handen tot een deegbal.

Draai plukjes van het deeg tussen je handpalmen tot balletjes en leg die, met voldoende tussenruimte, op de bakplaat (op bakpapier). Druk de balletjes iets plat.

Kluts het ei met een eetlepel melk en bestrijk daarmee de deegballetjes. Dat gaat heel goed met een penseeltje. Zet de bakplaat met kruidnootjes in het midden van de oven en bak in ongeveer 20 minuten.
Laat de kruidnootjes even afkoelen voor je ervan gaat eten, dan worden ze lekker knapperig.

Deze hoeveelheid deeg is voldoende voor twee bakplaten vol kruidnootjes.

Eet smakelijk!

*) Je kunt natuurlijk kant en klare speculaaskruiden kopen, maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. En natuurlijk veel leuker! Bovendien kun je dan de verhoudingen nog naar je eigen smaak aanpassen.

8 theelepels kaneel
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel anijspoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kardemom

Meng deze kruiden goed door elkaar en bewaar in een afsluitbaarpotje.
Als je van pittig houdt, dan zou je ook nog een theelepel witte peper kunnen toevoegen, maar dat dat vinden wij (en vooral de kinderen) niet zo lekker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *