Worteltjestaart

door | 14 apr 2020 | cake, oven, recept, taart, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Bij worteltjestaart moet ik altijd aan die mop denken, van vroeger. Je kent ‘m vast wel: van dat konijn die elke keer bij een bakker komt en naar worteltjestaart vraagt. De bakker moet elke keer nee verkopen, maar maakt dan op een gegeven moment tóch een keer een worteltjestaart speciaal voor het konijn. Dus de eerst volgende keer dat het konijn vraagt of hij worteltjestaart heeft, kan de bakker eindelijk antwoorden dat hij worteltjestaart heeft. En dan zegt het konijn: “Vies, he?”
Als kind leek het me ook helemaal niks: worteltjestaart. Ik stelde me er zoiets bij voor als appeltaart, maar dan met stukjes wortel in plaats van appel. Ik hield niet van gekookte wortels (ik vond ze rauw veel lekkerder) en ik kon me dus helemaal voorstellen dat dat héél vies zou zijn. Inmiddels ben ik er wel achter dat worteltaart wel degelijk hartstikke lekker is. En tweede Paasdag ben ik lekker aan het bakken geslagen. Het werd tweede Paasdag toch wat minder mooi weer dan eerste Paasdag.
Ik heb het recept: “Carrot cake met roomkaasglazuur” uit de Hallo Jumbo! gemaakt en ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb het niet helemaal goed gedaan…. beginnersfout nummero uno: ik had het recept niet goed door gelezen… Nadat ik de taart in de oven gezet, las ik vast verder om de roomkaasglazuur te maken. En daar stond: “Doe de resterende 100 gram boter met de roomkaas, poedersuiker en het citroensap in een kom…”Eh…….? Resterende boter? Oeps! Ik had álle boter door het cakebeslag gedaan. Ik hield mijn hart vast hoe mijn cake uit de oven zou komen, maar het viel mee: er was wat overtollig vet uit de cake gelopen (bleef mooi staan in het uitstekende randje bakpapier), maar verder was de cake wél gewoon gestold. En gelukkig ook gewoon lekker.
Voor de roomkaasglazuur heb ik dus gewoon maar 100 gram extra boter gepakt. In het recept hieronder hou ik gewoon de oorspronkelijke (juiste) hoeveelheid boter aan.

Ingrediënten
4 eieren
200 gram witte basterdsuiker
300 gram boter
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels kaneel
100 gram walnoten
12 mooie walnoten om te versieren
100 gram wortel
1 theelepel vanillearoma
1/2 theelepel zout
150 gram mascarpone
100 gram poedersuiker
1/2 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
Smelt 200 gram boter (let op: dat is 2/3 van de totale hoeveelheid boter die je klaar hebt gezet!) in een steelpannetje op een laag pitje. Zwenk het pannetje regelmatig rond en zorg dat de boter niet bruin wordt. Laat weer iets afkoelen.

Schil de wortels met een dunschiller en snij de topjes eraf. Rasp de wortels op een blokrasp. Hak de walnoten grof. Doe de basterdsuiker in een mengkom en breek de eieren erboven. Giet de gesmolten boter erbij en mix met de mixer de boter, suiker en eieren kort door elkaar. Doe het bakmeel, de kaneel, gehakte walnoten, de geraspte wortel, het vanille aroma en het zout erbij en spatel dat door het ei-mengsel.

Giet het cakebeslag in de springvorm.

Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 35 minuten mooi bruin en gaar. Check of de cake gaar is door er met een saté-prikker in te prikken: als daar geen beslag aan kleeft, dan is de cake gaar.
Neem de worteltjestaart uit de oven. Laat een paar minuten afkoelen en haal de springvorm los (check even of de taart niet aan de springvormhaal dan de randjes los van de springvorm. Haal de springvorm los.

Pers het citroensap uit de halve citroen. Doe de resterende 100 gram boter met de mascarpone, poedersuiker en het citroensap in een kom en klop met een mixer tot een romig mengsel. Smeer het mascarone-mengsel over de cake. Versier de taart met de mooie walnoten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Cheesecake met frambozencompote

Pruimentaart

Gouwe Ouwe chocoladetaart van Nigella

Bananen-karameltaart

Walnoten-karameltaart

Mango-yoghurttaart

Nutellataart

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Ricottacake met blauwe bessen

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *