Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

door | 27 jan 2020 | nagerecht, no-bake, recept, snel, zoet

Dit lekkere toetje had ik ook nog gemaakt, gisteren. Het is de beproefde combi van mascarpone-creme met koekjes en fruit. Eerder heb ik al een vergelijkbaar toetje gemaakt met mandarijntjes en kruidnootjes. Dit keer heb ik voor abrikozen en bitterkoekjes gekozen. De bitterkoekjes heb ik in stukken geknipt. Dat ging gemakkelijker dan snijden, omdat het mes zo kleverig werd van de kleverige binnenkant van de koekjes. Ik had wel een klein ongelukje met dat knippen… Ik schoot uit en knipte een flinke winkelhaak in mijn wijsvinger. Gelukkig viel het na de eerste schrik wel mee en kon ik met een pleister erop wel weer verder kokkerellen.
Het toetje was héérlijk: de bitterkoekjes passen perfect bij de abrikozen! En we waren het er over eens dat het een Kerst-waardig toetje was. Ja, het ziet er altijd hartstikke feesteljk uit, zo’n toetje in een glaasje, vind ik.

Ingrediënten (voor 8 personen)
500 gram mascarpone
250 ml slagroom
75 gram suiker
100 gram witte chocolade
10 gedroogde abrikozen
1/2 potje abrikozen extra jam
200 gram bitterkoekjes

Bereiding
Doe de slagroom samen met de suiker in een mengkom en klop met een mixer tot de slagroom stijf wordt. Doe dan de mascarpone erbij en klop die er -ook met de mixer- doorheen.
Hak de witte chocolade in stukjes. Hou 4 mooie gedroogde abrikozen apart en knip de rest in kleine stukjes. Schep de stukjes abrikozen en de chocoladestukjes door het mascarpone-mengsel.
Hou 4 bitterkoekjes apart en knip de rest van de bitterkoekjes in stukjes van verschillende grootte.

Doe onderin elke glaasje/schaaltje een dessert-lepel abrikozenjam. Doe daarop twee eetlepels mascarpone-creme. Verdeel dan de bitterkoekjes-stukjes over de glaasjes. Daarbovenop gaat weer een flinke eetlepel (of twee) mascarpone-creme.
Knip de opzij gehouden bitterkoekjes en gedroogde abrikozen doormidden. Maak het toetje af door bovenop een halve gedroogde abrikoos tegen een half bitterkoekje te leggen.
Zet de glaasjes koel tot je ze serveert: het hoeft niet echt in de koelkast, hoor, maar wel iets koeler dan kamer-temperatuur. In de bijkeuken, bijvoorbeeld.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Toetje met mandarijn, mascarpone en kruidnootjes

Stoofpeertoetje

Griesmeeltoetje met abrikozen

Vegan chocolade mousse

Tropische Tapioca toetje

Chocolade-koffie risotto met pistache

Ananas-mango-banaan crumble

Broodpudding van croissants met karamelsaus

Kleverige kokosrijst met mango

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *