Broodpudding van croissants met karamelsaus

door | 13 jan 2019 | brood, nagerecht, oven, recept, saus, zoet

Dit toetje wilde ik al een tijdje maken, maar ik had ofwel geen oude croissants in huis, óf de oventijd van drie kwartier hield me tegen… Maar ik vond het zo’n grappig idee, zo’n broodpudding. Dat lijkt natuurlijk op wentelteefjes, met brood in een melk-ei-mengsel. Maar dan uit de oven. En als toetje, ipv lunch of ontbijt.
Gisteravond kwam ik er eindelijk aan toe. Even een waarschuwing: als je ook maar een héél klein beetje stil staat bij caloriën, sla dit recept dan vooral over. Écht.
Als je ‘m tóch maakt: geniet van elke hap. Hij is de zonde totally waard! 

Ingrediënten
4 oude croissants
500 ml melk
200 gram suiker
2 eieren
50 gram boter

voor de karamelsaus
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
125 ml slagroom
25 gram boter
1/2 theelepel grof zeezout

Bereiding
Zet 50 gram boter even in een schaaltje in de magnetron tot de boter gesmolten is.
Verwarm de oven voor op 180 graden.


Klop de eieren met een vork op in een (grote) mengkom. Voeg de suiker toe en blijf roeren tot de suiker in het ei-mengsel is opgelost. Voeg dan de melk toe en roer goed door. Giet hier de gesmolten boter bij en roer weer goed door.. Scheur de croissants in stukken en doe deze stukken in de mengkom, bij het ei-melk mengsel. Hussel het even goed door. Laat dit een minuut of tien staan, zodat het brood het eimengsel goed opneemt.
Vet een ovenschaal in. Schep met een schuimspaan (of met je handen) de geweekte stukken croissant uit de mengkom en verdeel ze over ovenschaal. Zet de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit is een beetje een onscherpe foto, maar ik had éigenlijk geen tijd om een foto te maken, omdat ik meteen moest roeren…

Nu ga je de karamelsaus maken. Doe de suiker met een een paar eetlepels water in een steelpannetje en breng het mengsel aan de kook. Het water verdampt en daarna zul je zien dat de suiker gaat verkleuren en gaat pruttelen. Volgens de meeste kookboeken mag je niet roeren, als je karamel aan het maken bent, maar dat doe ik gewoon wel. Ik stamp met een houten pollepel af en toe wat klontjes fijn en als het grootste deel van de suiker is gekarameliseerd, dan stamp ik de overgebleven klontjes fijn. Even twee waarschuwingen: (1) pas op: karamel is  g l o e i e n  d  heet. Als het op je huid komt hou je er een nare brandwond aan over. Oppassen dus! (2) Laat je karamel niet te donker worden. Als de karamel verbrandt, dan wordt het bitter en dat is niet lekker…
Als je een egaal mengsel hebt, dan ga je de slagroom toevoegen. Giet een klein beetje slagroom bij de karamel. De karamel is heter dan 100 graden, dus de slagroom begint direct te koken. Roer met de houten lepel de borrelende slagroom door de karamel. Blijf roeren tot je weer een glad mengsel hebt. Voeg dan pas weer een beetje nieuwe slagroom toe. Weer blijven roeren tot je een glad mengsel hebt. Herhaal dit tot de slagroom op is. Haal dan de pan van het vuur en voeg tot slot het klontje boter en de zeezout toe.

Schep de karamelsaus naar smaak over de broodpudding.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *