Luxe appel-notentaart

door | 8 jun 2020 | Hollands, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Ik deed deze maand voor het eerst mee met de #swiepswoepswap van foodblogger Mandyandmore. Als je je daarvoor aanmeldt dan krijg je een andere foodblogger aangewezen van wie je een recept uitkiest waar je een eigen draai aan geeft. Ik kreeg Goodfoodselblog. Soms gezond, soms ongezond, maar altijd lekker is haar motto. Nou, inderdaad hoor! Terwijl ik op haar website aan het rondsnuffelen was, voelde ik me net een kind in een snoepwinkel. Binnen de kortste keren dacht ik bij het ene na het andere recept “Ooooooh ja, déze ga ik maken…” Uiteindelijk móest ik er eentje kiezen, natuurlijk. En dat is deze luxe appel-noten taart geworden. Al werd het een close call met de mini-lemon meringue pies. Die hou ik nog even op mijn bak-to-do-lijstje.
Gisteren bakte ik de appel-noten-taart. Ik hoop dat ik met “mijn eigen draai” Dieuwertjes appel-notentaart niet teveel geweld heb aangedaan. Zij had een hele verantwoorde suikervrije versie gemaakt, en ik heb ‘m gewoon mét suiker gemaakt. Zij had er rozijnen in, maar die vind ik nooit zo lekker in een appeltaart en dus heb ik er fijngeknipte stukjes abrikoos ingedaan. Dat leek me wel goed passen bij de abrikozenjam. Bij Dieuwertje is de glans van de notenlaag veel beter gelukt dan bij mij. Zij heeft de jam in de magnetron verwarmd en heeft de jam daarna met een kwastje over de noten gesmeerd. Ik heb de abrikozenjam gewoon door de noten heen geroerd in de koekenpan. Misschien had ik daardoor wel iets meer abrikozenjam moeten gebruiken.
Maar het eindresultaat was hártstikke lekker. Heel erg machtig, met die noten, maar súper lekker!
Ik kijk al uit naar de volgende swiep-swap-swoep. En ik ben ook heel benieuwd wie mij heeft gekregen. En wat diegene dan van mijn blog uitkiest…

Ingrediënten
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
100 gram basterdsuiker
1 ei
100 gram boter
5 appels (bij gebrek aan goudreinetten heb ik voor Kanzi appels gekozen)
10 gedroogde abrikozen
1 eetlepel kaneelpoeder
2-3 eetlepels havermout
2 eetlepels rietsuiker
een schaaltje gemengde ongezouten noten (hoeveel je precies nodig hebt ligt aan het formaat van je noten en van je springvorm)
1 eetlepel abrikozenjam

Bereiding
Doe de bloem samen met de basterdsuiker, het bakpoeder, de boter en het ei in een mengkom. Snij de boter fijn met twee messen en kneed met de hand tot een deeg. Zet het deeg een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Knip de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en roer die, samen met de rietsuiker en de kaneel door de appelblokjes.

Vet een taartvorm van 28 cm in en bekleed de bodem van de taartvorm met het deeg. Maak een beetje een opstaande rand van een centimeter of 5 hoog. Duw het deeg gewoon uit met je vingers. Strooi een paar eetlepels havermout op de bodem, dat zorgt er voor dat de bodem niet sompig wordt door het vocht uit de appels. Doe de appelblokjes in de taartvorm en duw ze een beetje aan.

Zet de taart ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.

Na ongeveer drie kwartier ga je de noten roosteren in een droge koekenpan. Blijf de pan husselen, zodat de noten niet ongemerkt aanbranden (dat is zonde). Roer, als de noten licht beginnen te kleuren, de abrikozenjam erdoor tot alle noten bedekt zijn met een glanzend laagje. Neem de pan van het vuur.

Haal vlak voor het einde van de baktijd de taart uit de oven en verdeel de geroosterde noten met abrikozenjam erover. Duw zachtjes aan. Zet de taart nog een paar minuten terug in de oven.

Laat de taart afkoelen voor je ‘m gaat eten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appeltaart van oma Balder

Walnoten-karameltaart

Appelmoes

Appelstrudel

Appel-perencompote met kardemom en gedroogde mango

Broodpudding met appel

Pruimentaart

Worteltjestaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *