Galettes met appel, peer en nectarine

door | 15 aug 2020 | oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Hieperdepiep??? Hoeraaaaaaa!!! Vandaag is Edwin jarig. We hebben het eigenlijk niet echt gevierd, dus we hadden een heel rustige dag. Hij is normaal al niet zo van de verjaardagen, maar nu met corona al helemaal niet. Maar ik heb natuurlijk wél wat lekkers gemaakt: deze galettes, met appel, peer en nectarine. Geen taart, maar wel feestelijk. En vooral héérlijk!
Het recept heb ik uit de Bakbijbel van Rutger van de Broek. Alleen heb ik gewoon diepvries bladerdeeg gebruikt, ipv bladerdeeg zelf maken. Dat is vast heel leuk om een keer te doen, maar dat is me (nu nog) een stap te ver. Van de plakjes bladerdeeg gebruik je ongeveer driekwart. Gooi de repen bladerdeeg die je er af snijdt niet weg, want daar kun je een heerlijk bladerdeeghapje van maken! Ik heb er groene-pesto-kaasspread op gesmeerd en ze daarna gebakken in de oven. Héérlijk!!!

Ingrediënten
8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 appel (Jonagold)
1 peer (Conference)
1 nectarine
1 citroen
1 ei
50 gram boter (op kamertemperatuur)
55 gram witte basterdsuiker
55 gram amandelmeel
15 gram bloem
1 snufje zou
1 eetlepel kristalsuiker
1/2 theelepel kaneel
4 eetlepels abrikozenjam
20 gram amandelschaafsel

Bereiding
Leg de bladerdeegplakjes los van elkaar, zodat ze kunnen ontdooien. Als de bladerdeeg ontdooid is, snij dan van elk plakje een reep af, zodat je een rechthoek krijgt. Leg de plakjes bladerdeeg op bakpapier of een bakmat op een (of twee) bakplaat. Prik het bladerdeeg in met een vork, maar blijf ongeveer een centimeter bij de rand vandaan.

Doe de boter met de basterdsuiker, zout en rasp van de schil van de citroen in een kom en mix tot het een romig mengesl is. Voeg dan het ei toe en tot slot het amendelmeel en de bloem. Verdeel het amandelmengsel over de 8 deegplakjes en smeer het uit. Hou de rand vrij. Snij de citroen door en pers het sap eruit. Was de appel, peer en nectarine. Snij de vruchten in kwarten en verwijder het klokhuis of de pit. Snij het vruchtvlees van elke vrucht in dunne partjes, maar hou de partjes van de verschillende vruchten apart. Sprenkel wat citroensap over de partjes, tegen het verkleuren. Leg de partjes dakpansgewijs op het amandelmengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de kristalsuiker en de kaneel door elkaar en strooi wat kaneelsuiker over de vruchtenpartjes. Laat de galettes nog ongeveer een kwartier rusten en bak ze dan in ongeveer 20-25 minuten in de oven krokant en goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de galettes afkoelen.

Doe de abrikozenjam in een pannetje en verwarm . Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan. Bestrijk de galettes met de abrikozenjam en strooi er daarna wat geroosterd amandelschaafsel over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bladerdeegtaart met gekarameliseerde banaan en tijm

Appelstrudel

Luxe appelnotentaart

Blauwe bessen crumble met peer

Taart met blauwe bessen curd

Rabarber-aardbeientaart

Pruimentaart

Bananen-karameltaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *