Taart met blauwe bessen curd

door | 17 mei 2020 | koek, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Ik word zó blij als iets goed lukt! En deze taart was echt geweldig! Ik heb ‘m samen met Lone uitgezocht. In eerste instantie was ik van plan om een kwarktaart met blauwe bessen te maken, maar toen we deze tegen kwamen waren we meteen verkocht. Het recept, van “taart met koekjeskorst en blauwe bessen curd”, vond ik op de website van Elien’s Cuisine. Die krans met blauwe bessen en bloemetjes is natuurlijk gewéldig en Lone en ik gingen meteen op zoek naar eetbare bloemen. Die kun je gewoon op internet kopen, natuurlijk. We hadden al een doosje pastelkleurige eetbare viooltjes uitgekozen, maar ik haakte af toen de verzendkosten duurder bleken te zijn dan de bloemen. Via een website over welke bloemen eetbaar zijn en welke niet, kwamen we er achter dat ik eigenlijk ook een heleboel eetbare bloemen in de tuin heb: de vlierbloesem, vergeet-me-nietjes, en de bloemetjes van de bieslook. En met wat takjes tijm kon ik het helemaal afmaken.
Één dingetje: bij het recept stond niet voor welke maat taartvorm het recept was. De hoeveelheid koekjeskorst was een beetje weinig voor mijn formaat taartvorm, waardoor de korst brak bij het aansnijden. Dus als je deze taart gaat maken, neem dan ófwel een kleinere vorm, óf een grotere hoeveelheid voor de bodem.
Ik vond het maken van de blauwe bessen curd heel spannend. Ik heb eens ergens gelezen dat je op moet passen dat de curd niet te heet wordt, want dat het dan roerei wordt… Gelukkig is dat niet gebeurd!
De taart was niet alleen súper mooi, maar ook nog hartstikke lekker! En de eetbare bloemetjes ook!

Ingrediënten
200 gram digestive biscuitjes
100 gram boter
3 eetlepels suiker
3 bakjes blauwe bessen (3 x 125 gram)
50 ml citroensap
4 eieren
150 gram suiker
50 gram boter
eetbare bloemetjes (vlierbloesem, vergeet-me-nietjes, bieslook bloemen en tijm)

Bereiding
Doe twee van de bakjes van blauwe bessen met de citroensap en 50 ml water in een steelpan. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot alle blauwe bessen kapot zijn gekookt. Giet de blauwe bessen door een zeef en duw met een pollepel door het gaas. Gooi de velletjes die achterblijven in de zeef weg. Doe het sap terug in de steelpan en laat een beetje afkoelen.

Splits drie van de vier eieren. Doe de eierdooiers in een mengkom. De eiwitten heb je niet nodig voor dit recept. (Ik heb ze in een zakje ingevroren, dan kan ik er een andere keer iets mee maken)
Doe de 150 gram suiker en het andere ei erbij en roer goed door met een garde. Schep een paar eetlepels van het bessensap bij het ei-suiker-mengsel en roer goed door. Giet dan het mengsel bij het sap in het pannetje. Zet de steelpan op halfhoog vuur en blijf continue roeren met de garde tot de curd de dikte heeft van yoghurt. Haal dan de pan van het vuur en roer de 50 gram boter er door heen.
Doe de curd in een kom of schaal en dek af met plastic folie, zodat er geen vel op kan komen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de 100 gram boter in een ovenbestendig schaaltje in de oven om te smelten. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng het koekkruim met de gesmolten boter en de suiker. Vet een taartvorm in en doe het koek-mengsel daarin. Duw stevig aan en zorg voor een opstaand randje. Bak de bodem ongeveer 10 minuten voor in de voorverwarmde oven. Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen.

Als zowel de bodem als de curd zijn afgekoeld, doe dan de curd in de taartbodem en strijk glad. Zet de curd-taart nog ongeveer 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen. Laat de taart daarna nog wat opstijven in de koelkast.

Versier de taart met de resterende blauwe bessen en de eetbare bloemen. Leg de bessen (zowel heel als doorgesneden) en de bloemetjes en takjes in een krans op de blauwe bessen curd.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Blauwe bessen crumble met peer

Ricottacake met blauwe bessen

Muffins met blauwe bessen

Bramentaart (met kaneelijs en warme bramencompote)

Pruimentaart

Cheesecake met frambozencompote

Rabarber-aardbeientaart

Omgekeerde ananastaart

Worteltaart

Appeltaart van oma Balder

Walnoten-karameltaart

Mango-yoghurttaart

 

2 Reacties

 1. Sarah

  Hoi Elleny,

  Wat ziet dit taartje er heerlijk uit, ik heb zeker zin om deze te gaan maken voor mijn verjaardag. Ik las uw opmerking over de grootte van de vorm, maar ik kan uit het verhaal niet opmaken wat de maat is van de bakvorm die u gebruikt?

  Groeten, Sarah

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Sarah,
   de taartvorm die ik heb gebruikt heeft een doorsnede van 28 cm.
   Als je deze taart gaat maken: alvast veel plezier met bakken en een hele gezellige, feestelijke dag gewenst!
   groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *