Muffins met blauwe bessen

door | 10 nov 2019 | cake, kids, oven, recept, zoet

Wat was het een héérlijk weer vandaag, hè? Wel fris, maar wat een heerlijke zonnige herfstdag. Ik heb vanmiddag lekker met Free in het bos gewandeld, op de Grebbeberg. Het was zóóóóóó mooi! Prachtig!!!

Toen we weer thuis waren heb ik met Lone Oversized blueberry muffins with crunch tops uit haar Unofficial Harry Potter Cookbook gebakken. En uiteraard hebben we -ter versiering- wat Harry Potter spullen tevoorschijn gehaald.

Wat muffins met Harry Potter te maken hebben? Ja, dat wist ik ook niet, hoor, maar dat stond bij het recept! Op de ochtend van Harry’s hoorzitting bij het Ministerie van Toverkunst heeft mevrouw Wemel (de moeder van Harry’s vriend Ron) ontbijt klaar gemaakt, waaronder muffins. Uiteindelijk maakt het niet uit wat ze allemaal heeft gemaakt of wat Harry kiest, want van de zenuwen krijgt hij toch amper iets naar binnen. Nou, daar hadden wij gelukkig geen last van. Ze waren heerlijk!
Het was natuurlijk wel eerst even een gepuzzel om de Engelse maten als cups (bloem en suiker), sticks (boter) en pints (blauwe bessen) en graden Fahrenheit  om te rekenen naar iets waar wij mee uit de voeten konden. We hebben het meteen met potlood in het kookboek erbij geschreven. Handig voor de volgende keer!

Ingrediënten
260 gram bloem
2 theelepels baking soda
1/4 theelepel zout
2 flinke eieren
200 gram kristal suiker
115 gram boter
1 citroen
1/2 vanillestokje
140 ml zure room
375 gram blauwe bessen
riet suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de boter in een hitte-bestendig kommetje in de oven tot de boter gesmolten is.
Zet in elk van de 12 vormpjes van een 12-vaks muffinplaat een siliconen of papieren vormpje.
Roer de baking soda en het zout door de bloem. Klop de eieren los met een mixer. Klop de suiker er door en mix tot het mengsel licht en “fluffy” is. Giet al kloppend de gesmolten boter erbij. Rasp de schil van de citroen erboven. Snij het vanillestokje door en schraap het merg eruit. Roer de citroenrasp en het vanillemerg door het ei-suiker-boter-mengsel. Roer dan schep-voor-schep de bloem en de zure room erdoor.

Spoel de blauwe bessen onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Schep dan de bessen door het beslag.

Verdeel het beslag over de 12 muffin-vormpjes: vul ze tot de rand. Bestrooi de bovenkant royaal met rietsuiker.

Bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar, tot de bovenkant mooi bruin is. Draai halverwege het muffin bakblik om, zodat de voorkant achterin de oven komt te staan, en andersom. Check of de muffins gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als die er droog uitkomt, dan zijn ze goed.


Laat ze even iets afkoelen en snij indien nodig de muffins los van elkaar. Wip ze met een mes iets los om ze uit het blik te laten komen.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *