Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

door | 9 mrt 2020 | nagerecht, oven, recept, taart, zoet

Dit lekkere toetje had ik ook nog gemaakt, zaterdag, toen er vrienden kwam eten: een bramentaartje met kaneelijs en warme bramencompôte. De foto’s zijn niet heel goed gelukt, want daar heb ik niet echt de tijd voor genomen. Het is sowieso al even wennen dat mijn camera zo’n afwijking heeft, sinds ik ‘m heb laten vallen. Bovendien kon ik dat bolletje ijs met warme compote niet te lang laten staan, natuurlijk. Dan zou het helemaal gesmolten zijn als ik het onze gasten voor zou zetten, en dat wilde ik natuurlijk niet. Dus geen súper mooie plaatjes, maar neem maar van mij aan dat ’t een heerlijk toetje was!
Het taartje is eigenlijk hetzelfde recept als de pruimentaart, maar dan met bramen in plaats van pruimen. De bramen zonken, net als de pruimen, ook weg in het beslag, zodat je ze na het bakken niet meer ziet. En die suiker met kaneel erover werd weer een heerljk krokant korstje. Het kaneelijs heb ik gewoon gekocht in supermarkt, hoor. De echte die-hard foodies maken dat misschien zelf, maar het moet wel een beetje te doen blijven, hoor.
Onze groenteboer had de bramen in de aanbieding (de frambozen en blauwe bessen ook, trouwens), per drie bakjes. Ik heb twee van de drie bakjes voor de bramentaart gebruikt, en de laatste voor de compote.
Dit is zo’n toetje waar je eindeloos mee kunt varieren: gebruik gerust een ander soort fruit en kies daar een lekkere ijssmaak bij. En voilá, je hebt een heel nieuw, heerlijk en feestelijk toetje…

Ingrediënten
3 bakjes bramen
115 gram boter
200 gram + 2 eetlepels fijne kristalsuiker
2 eieren
130 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
1 bak kaneelijs (1 liter)

Bereiding
Maak eerst de bramentaart. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de 200 gram suiker en de boter in een mengkom en snij de boter fijn met twee messen. Voeg de eieren toe en prak die met een vork door het boter-suiker-mengsel. Prak vervolgens de bloem, bakpoeder en het zout erdoor. Je kunt het ook met een electrische mixer doen, maar pas op dat je het beslag niet in het rond spettert, want het cakebeslag blijft flink dik. Vet een springvorm in met wat boter en doe het cakebeslag er in.

Was 2/3 van de bramen en laat ze even uitlekken. Je kunt eventueel meer of minder bramen gebruiken, dat komt niet zo heel nauw. Verdeel de bramen over het beslag en duw ze er iets in.

Roer de kaneel door één eetlepel suiker en strooi dat over het beslag en de bramen.

Zet de springvorm in de oven en bak in ongeveer 35 minuten in het midden van de oven gaar. Prik even met een satéprikker in de taart om te zien of de cake al gaar is: als de satéprikker er zónder cakebeslag uit komt, dan is de taart klaar. Laat even afkoelen in de springvorm. Steek met een mes langs de rand om zeker te weten dat de taart los zit en haal dan de springvorm los.
Maak intussen de bramen-compote. Doe de overige bramen (ongeveer 1 bakje) in een steelpannetje. Doe er een eetlepel suiker en drie eetlepels water bij. Stamp met een pureestamper (of prak met een vork) de bramen stuk. Breng aan de kook en laat een minuut of 10 zachtjes doorkoken. Neem dan het pannetje van het vuur.

Snij de taart in punten. Ik heb er 8 punten van gesneden, maar meer kan natuurlijk ook. Leg een punt bramentaart op een schoteltje en schep er een bolletje kaneelijs naast. Schep daar een lepel bramencompote over. Serveer direct.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Stoofpeertoetje

Ananastaartje met kokosslagroom

Vegan chocolademousse

Kokos-ananas tapioca toetje

Chocolade-koffie risotto met pistache

Semi freddo met hazelnoot en karamel

Kleverige kokosrijst met mango

Ananas-mango-banaan crumble

Cheesecake met frambozencompote

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *