Vegetarische pompoenburgers

door | 30 okt 2019 | avondeten, burger, hoofdgerecht, oven, recept, vegetarisch

Dat ik trek kreeg ik hamburgers, dat kwam omdat we vorige week hadden afgesproken met een groepje Ingress-spelers uit de regio. Één van hen vertelde enthousiast dat hij aan het broodbakken was geslagen. Hij liet foto’s van de mooiste broden en broodjes zien en van een zelfgemaakte rijs-kast (briljant!). Het leek me leuk om ook eens zelf brood te bakken. Ik vond een leuk recept voor zachte bolletjes op Pinterest. Dat leek me wel wat! Lekker met hamburgers! In eerste instantie was ik van plan om gewoon kant en klare burgers te kopen. Maar toen bedacht ik dat zelfgemaakte burgers eigenlijk wel veel lekkerder zijn.
Lang verhaal kort: uiteindelijk heb ik de burgers wél zelf gemaakt (deze pompoenburgers én burgers van rundergehakt die ik gisteren op mijn blog zette) , maar niet die broodjes…
De burgers (zowel de vlees- als de vega-variant) waren héérlijk! En die zachte bolletjes, die ga ik gewoon een andere keer proberen. Misschien dat ik dan begin met een iets eenvoudiger brood. Focaccia, ofzo. Lekker met kaas-uien-topping…
Het recept voor deze pompoen burgers komt uit het Burgermeester kookboek. Eigenlijk horen er alleen hazelnoten in, maar ik had niet genoeg hazelnoten in huis, dus heb ik er maar cashewnoten bij gedaan… Je kunt lekker varieren met de noten.

Ingrediënten
1/2 flespompoen (ongeveer 400 gram)
1 zoete aardappel (ongeveer 100 gram)
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
peper
2 eierdooiers
hazelnoten
cashewnoten
1/2 rode peper
1 solobol knoflook
1 ui
een paar takjes tijm
50 gram Panko (broodkruim)
2 theelepels zelfrijzend bakmeel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de flespompoen doormidden (je hebt maar één helft nodig). Schraap met een lepel de pitten eruit. Snij de pompoen eerst in plakken en daarna in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen, trouwens. Schil de zoete aardappel met een dunschiller en snij die in ongeveer even grote blokjes.

Hussel de blokjes pompoen en zoete aardappel met een scheutje olijfolie en wat zout en peper goed om en kiep het daarna op een bakplaat (met anti-aanbaklaag). Rooster de blokjes ongeveer een half uur in de oven, tot ze zacht zijn als je er in prikt. Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen.

Breek de hazelnoten en cashewnoten in stukjes door ze in een theedoek te doen en er -flink- met een deegroller op te slaan.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de peper in heel kleine stukjes. Meng de inmiddels iets afgekoelde pompoen en zoete aardappelblokjes met de andere ingrediënten (losgeklopte eierdooiers, hazelnoten, cashewnoten, peper, knoflook, ui, tijm-blaadjes, broodkruim en zelfrijzend bakmeel). Kneed goed door. Er mogen best nog wel wat blokjes pompoen in blijven zitten, maar een deel van het pompoenvruchtvlees mag je ook tot moes kneden.

Verdeel het mengsel in vieren en vorm er vier burgers van. Druk goed aan zodat het
een beetje stevige burgers worden.

Bestrijk een grillpan met een beetje olijfolie en verhit de pan op middelhoog vuur. Bak de burgers in de hete grillpan aan beide kanten een paar minuten.

Serveer de burger op een (al-dan-niet zelfgebakken) broodje, of als vega-burger bij aardappels en groenten.
Wij aten ze als broodje hamburger met sla, mayo, tomaat, augurkjes, rode uien compote en een gebakken eitje.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *