Burger met gegrilde groenten, parmezaanse kaas en dragonmayonnaise

door | 13 nov 2018 | avondeten, brood, burger, hoofdgerecht, oven, recept, rund, saus, vlees

Ik heb een nieuw kookboek: het Burgermeester kookboek! 🙂 Met allemaal   h é é r l i j k e   burgers erin. Niet alleen “gewone burgers” (van vlees, bedoel ik), maar ook van gevogelte, vis en zelfs vega-burgers. Het leek me een leuk idee om met hun signature-dish te beginnen: de Meester biefburger, met gegrilde groenten, parmezaan en dragonmayonnaise. Ik heb het recept wel iets versimpeld, hoor: met gewoon een wit bolletje, ipv een zelfgebakken Italiaanse bol, gewoon mager rundergehakt uit de supermarkt en gewoon mayonnaise uit een potje ipv zelf mayo maken. Het moet wel te doen zijn, natuurlijk…

Ingrediënten burger
800 gram rundergehakt
1 bosje peterselie
1/2 bosje tijm
1 grote teen knoflook
2 eierdooiers
1 ui, gesnipperd
zout en peper

8 witte bolletjes

Topping
1 aubergine
1 punt paprika
1 courgette
40 gram parmezaanse kaas
een paar tomaten
een potje augurken (plakken, zoetzuur)
1 ui
olijfolie

Saus
1 theelepel dragon
2 eetlepels mayonnaise
1 theelepel mosterd

Roer de mayo, mosterd en dragon door elkaar in een schaaltje. En laat staan tot je de burger gaat “bouwen”. Verse dragon zal vast het lekkerste zijn. Maar dat hadden ze niet in de supermarkt.


Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de courgette en de aubergine in lange plakken. Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Strooi er peper en zout over en hussel door elkaar. Zet in de oven onder de grill.

Rits de blaadjes tijm van de takjes in een schaal. Hak de peterselie fijn. Pers de knoflook uit en snipper de ui. Doe de tijm, peterselie,knoflook, ui, en de eierdooiers in de schaal en kluts het ei even los.

Doe dan de gehakt en zout en peper erbij en kneed goed door. Verdeel het gehakt in acht ongeveer gelijk delen, door de hoeveelheid steeds door midden te delen.
Vorm daar burgers van.

Verhit in een koekenpan wat olie en leg de burgers in de pan. Bak even aan, tot beide kanten bruin zijn. Leg de burgers dan op een ingevette bakplaat en zet ze in de oven. Bak in 10-20 minuten af. Ik wil mijn burgers “well done” (een biefstuk vind ik zálig, als ‘ie rauw is, maar als vlees eenmaal gemalen is, dan wil ik ’t goed gaar). Je kunt ze natuurlijk helemaal in de koekenpan bakken, maar er passen maar 4 burgers tegelijk in mijn koekenpan, vandaar dat ik ze na het aanbakken verder in de oven zet.

Terwijl de burgers in de oven staan, veeg je met een keukenpapiertje de koekenpan schoon. Snijd nu de broodjes door en bak de binnenkant van de broodjes, zonder vet, even in de droge koekenpan. Niet aan laten branden, hoor!

Snijd de tomaat in plakjes en de ui in ringen.
Beleg de onderkant van het broodje met een plakje tomaat en augurk en leg er dan een burger op. Leg daar kruislings de gegrilde groenten op en leg helemaal bovenop wat snippers parmezaanse kaas.
Op het kapje doe je twee theelepels dragonmayonaise en daarop leg je wat uien-ringen.

Je kunt het kapje naast de burger serveren. Als je het kapje wél op de burger legt, prik het dan vast met een saté-prikker, dan blijft ‘ie tenminste zitten. Voordat je gaat eten wél die prikker er weer uit halen, natuurlijk.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *