Röstirondjes met gepocheerd ei en Hollandaisesaus

door | 26 apr 2022 | avondeten, lunch, oven, recept, saus, snel, vegetarisch, voorgerecht

Zaterdag deed ik mee met de online lentekeuken workshop van Aviko. Meedoen was gratis, je hoefde alleen maar de boodschappen in huis te halen. Het was hartstikke leuk! Ik weet nog niet wanneer er weer zo’n workshop is, maar dan doe ik zeker weer mee.
Op het menu stonden deze röstirondjes met een gepocheerd eitje en een Hollandaise(-achtige)saus. Als hoofdgerecht aardappelpuree met witte asperges uit de oven met dragonsaus en beenham. Als toetje aardbeien-rabarber crumble met limoen-yoghurtroom. In het begin vond ik het nog vrij langzaam gaan, maar bij het hoofdgerecht en nagerecht was het flink doorwerken. Maar dat was een beetje mijn eigen schuld, want ik had -tegen mijn gewoonte in- niet alle ingrediënten vantevoren afgewogen en klaar gezet. Maar voor de workshop (en erna) was ik Free aan het helpen met een verslag voor geschiedenis over de Koude Oorlog.
Tussen de gangen door was er steeds even tijd om op te eten wat we net hadden klaar gemaakt. Ik heb al vaker geprobeerd eitjes te pocheren, met wisselend resultaat, maar dit keer ging het hartstikke goed. Bij het eerst ei dacht ik dat ’t mislukte, maar na de kooktijd was zelfs die perfect! De clue was zorgen dat het water niet borrelt, het ei snel in het water laten glijden en niet meer aanzitten. In dit blogje alleen het recept van de heerlijke “Rösti eggs benedict-style”. Van Aardbeien-rabarber crumble staat al een recept op mijn blog. En de asperges uit de oven met dragon-roomsaus ga ik vast en zeker nog wel een keer maken, dit asperge seizoen, dus dan krijgen jullie dan het recept van me. Beloofd!
Na de workshop was mijn keuken zo ongeveer ontploft. Figuurlijk, uiteraard. De afwas heb ik voor de volgende dag bewaard. Want na het eten ging ik met zoonlief (en een klasgenootje, online) verder om hun geschiedenis verslag af te maken.
Zondag stond dus een enorme afwas op het programma. En heb ik met Lone en Free gewandeld in het Arboretum. Het was schitterend weer en de bomen en struiken staan práchtig in bloei. We hebben foto’s en selfie’s gemaakt. Kijk nou, mijn lieve moppies!
NB: De recepten staan inmiddels ook op de website van Aviko.

Ingrediënten
8-12 röstirondjes
100 gram gemengde sla
4 eieren
3-4 eierdooiers
1 sjalotje
150 gram boter
100 ml + 25 ml witte wijnazijn
1/2 citroen

Bereidingswijze
Bak de röstirondjes volgens de aanwijzing op verpakking in de oven.
Pel en snipper de sjalot. Doe 100 ml witte wijnazijn met 100 ml water en de gesnipperde sjalot in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op een zacht pitje inkoken. Giet, als je nog maar een paar eetlepels vloeistof over hebt, door een zeef en vang het ingekookte vocht op. Doe het ingekookte vocht in een hoge maatbeker. Bewaar ook de uitjes, die gebruik je dadelijk om mee te garneren.
Smelt de boter in een steelpannetje. Neem de pan van het vuur als de boter gesmolten is en laat de gesmolten boter iets afkoelen.
Doe de eierdooiers bij het inkookvocht in de maatbeker erbij en mix met de staafmixer tot een lichtgeel en luchtig mengsel. Giet dan langzaam de boter erbij, terwijl je blijft staafmixen. Blijf mixen tot een romige, lobbige saus. Voeg eventueel nog een extra eierdooier toe als de saus niet dik genoeg wordt. Voeg een kneepje sap uit de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Vul een wokpan of hapjespan met 8-10 cm water en doe daar 25 ml (2 eetlepels) witte wijnazijn bij. Breng het water aan de kook en zet dan laag, zodat het niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje of schaaltje. Laat het ei in het water glijden. Herhaal dit met de andere eieren. Laat de eieren met rust: niet roeren! Laat de eieren 3 minuten pocheren voor zacht en vier voor gestold. Schep de gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en leg ze op een bord.

Leg twee of drie röstirondjes op een bord en leg er een plukje sla-melange naast. Leg een gepocheerd eitje op de röstirondjes. Schep wat van de Hollandaisesaus over het ei en schep wat van de sjalot snippers uit de zeef over de saus en maal er nog wat verse peper over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Eggs Benedict

Steak tartare

Egg ‘n Cheese-Onion

Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

Rösti, hamburger en salade van geschaafde zomergroenten

Rösti met umaburger en sla

Aardappel-courgette-rösti met zalm en crème fraîche

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *