Steak tartare

door | 4 jul 2021 | avondeten, Frans, hoofdgerecht, lunch, no-bake, recept, rund, vlees

Dit stond echt heel hoog op Free zijn kook- en eetverlanglijst: steak tartare. Geen idee hoe hij erbij kwam. Heeft hij vast eens over gehoord van een vriendje. Of misschien een keer in een programma van Gordon Ramsay of Masterchef gezien, ofzo. Maar hij wilde dit heel graag eens eten. Zelf trekt het me niet zo: fijngehakt rauw vlees. Rauw vlees, als in een biefstukje, dat vind ik heerlijk. Maar als het gemálen is… brrrr!
Hij vond het recept in zijn nieuwe Franse kookboek: de Bijbel van de Franse keuken, van Alain Caron. We hebben alle hoeveelheden door vier gedeeld en maar één portie gemaakt: alleen voor hem. Edwin doe je hier ook geen lol mee, en Lone is vegetarisch, die eet het natuurlijk al helemaal niet.
Free heeft eigenlijk al het werk zelf gedaan. En hij vond het héérlijk! Hij heeft genoten! Ik moest ’t ook proeven van ‘m en ik vond het zowaar nog lekker ook… lekkerder dan ik had gedacht, in ieder geval. Ik denk dat het scheelt dat we het zelf gemaakt hebben en we echt súper vers vlees en een kakelvers ei gebruikt hebben. Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik toch liever een gewoon biefstukje heb.

Ingrediënten
1 entrecote (ongeveer 150 gram)
2 theelepels mosterd
2 cornichons (mini augurkjes)
1/4 theelepel worcestershire saus
1/2 theelepel kappertjes
5-10 sprietjes bieslook
1/2 sjalotje
5 ml cognac
1/2 eetlepel olijfolie
1 ei
1 boterham
peper, zout

Bereiding
Pel en snipper de (halve) sjalot. Snij de cornichons in dunne plakjes. Rooster de boterham en snij ‘m dan schuin doormidden.
Snij de entrecote in kleine dobbelsteentjes met een súper scherp mes. (de vetrand hebben we er eerst afgesneden)
Meng de entrecote met 1 theelepel mosterd, de worcestershire saus, de cognac en versgemalen peper. Roer er daarna de olijfolie door.
Leg een steekring midden op een bord en vul die met het entrecote-mengsel. Druk stevig aan en verwijder dan, heel voorzichtig, de steekring.
Splits het ei en leg het eierdooier in een halve eierschaal midden op de tartaar. Het eiwit heb je niet nodig voor dit recept.
Maal er wat zout over heen en leg de kappertjes, 1 theelepel mosterd, de fijngesneden cornichons, sjalot en bieslook er omheen. Leg de geroosterde boterham er naast.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

“Reverse sear” biefstuk

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Italiaanse traybake met biefstukreepjes

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Entrecote Niçoise

Eggs Benedict

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *