Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

door | 19 jan 2021 | avondeten, hoofdgerecht, noedels, Oosters, recept, rund, snel, vlees

Gisteren aten we noodles met biefstuk. Lekker makkelijk: ideaal voor een maandag. En helemaal voor “Blue monday”, natuurlijk. Ik moet zeggen dat ik niet zoveel van die blauwe maandag heb gemerkt, eigenlijk. Behalve de berichten in de media, dan. Ik heb het idee dat we hier thuis in een nieuw evenwicht komen. Af en toe is het nog lastig om het schoolwerk van zoonlief los te laten (vooral als hij een toets heeft), maar het werkt wel: we zijn allebei veel meer ontspannen. Hoe het qua cijfers gaat, dat moeten we nog even aan zien. Misschien is dat het hele euvel met dat thuis-onderwijs, dat we er als ouders veel te veel bovenop zitten. Normaal spoken ze natuurlijk ook vanalles uit waar we het niet mee eens zouden zijn, maar wat niet weet, wat niet deert. Ja, misschien zit ik mijn je-ziet-maar-aanpak wel goed te praten, hoor. Maar wat is het ergste dat kan gebeuren? Blijven zitten? Misschien doet de “eigen verantwoordelijkheid” hem juist wel goed?
Ik krijg in ieder geval veel meer knuffels en aanzienlijk minder scheldpartijen naar mijn hoofd dan eerst. Erg fijn! Wat ik ook leuk vind: de laatste tijd maakt hij heel bewust complimentjes over het eten. Dan stopt hij even met eten, kijkt me aan en zegt “El, lékker gekookt!” Nou, dat hoor ik natuurlijk maar al te graag.
Voor deze noodles met biefstuk kreeg ik ook weer een dik compliment. Mét een tweede keer opscheppen en beiden zijn bord netjes leeg gegeten. Daar doe ik het voor 🙂

Ingrediënten (3 personen)
2 pakjes instant-noodles saté-smaak
2 zakken roerbakgroenten (2×400 gram, puntpaprika, sperziebonen, spitskool, rode ui, broccoli)
300 gram biefstuk
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel sesam-olie
4 eetlepels zoete chilisaus
een klontje boter
olijfolie, peper, zout

Bereiding
Neem de biefstuk minstens een half uur van te voren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 130 graden.
Breek de gedroogde noodles in stukken en doe ze in een kom. Doe de bouillonpoeder en de sesamolie erover en giet er zoveel kokend water bij tot de noodles nét onder komen te staan. Laat de noodles wellen.

Verhit een scheut olijfolie in een wokpan. Wok, als de olie heet is, de roerbakgroenten op hoog vuur ongeveer 10 minuten. Roer dan de zoete chilisaus door de groenten. Laat de pan op een laag pitje staan. Roer daarna de gewelde noodles door de groenten.

Dep de biefstukken droog met een keukenrolpapiertje en ze met peper en zout. Leg de biefstukken (met vlees-thermometer) op het ovenrek in de voorverwarmde oven. Leg er een zilverfolie’tje onder, tegen druppen. Haal de biefstukken uit de oven als de kern-temperatuur van het vlees 41-42 graden is.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster daarin de sesamzaadjes. Giet de sesamzaadjes zodra ze beginnen te kleuren uit de pan in een kommetje of bord.
Zet de pan weer terug op het vuur en verhit een scheutje olie in de pan. Wacht tot de olie goed heet is en leg dan de biefstuk in de hete pan. Voeg meteen het klontje boter toe. Schroei de biefstuk in ongeveer 45-60 seconden per kant dicht. Haal de biefstuk uit de pan en snij met een scherp mes in plakken. Snij de lange plakken in 2 stukken. Schep een paar lepels van het bakvet over de noodles.

Schep wat van de noodles met groenten op een bord en leg er wat stukjes biefstuk op. Strooi er wat geroosterde sesamzaadjes over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Saté-noodles met gerookte kip en spitskool

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Beef Chimichurri

Japanse roerbakgroenten met kip in gember-ketjapsaus

Italiaanse traybake met biefstukreepjes

“Reverse sear” biefstuk

Indische koolsoep met biefstukreepjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *