Italiaanse traybake met biefstukreepjes

door | 20 mei 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, oven, pasta, recept, rund, traybake, vlees

Gisteren was ik met dochterlief naar Enschede voor een hospiteer-afspraak voor een studentenkamer. Ze zag dit studentenhuis wel zitten: de sfeer sprak haar aan, het is geen “bierdrinkend feestbeesten-huis”, maar wat ze vooral fijn vond: het is een vegetarisch studentenhuis. Het was een gezellige kennismaking, maar helaas kreeg ze vandaag een berichtje dat ze ’t niet geworden is… 🙁
Het was wel nog even spannend of we het gingen halen, want toen we wilden vertrekken begon onze auto te sputteren en durfde ik er niet mee op pad. Gelukkig konden we nog snel een vervangende auto regelen, zodat we alsnog op tijd in Enschede waren.
Na de kennismaking (terwijl ik een stuk verderop om de hoek op een muurtje zat te wachten) zijn we naar het centrum van Enschede gelopen. Dat was een half uurtje lopen. In het centrum hebben we aan de hand van Ingress een wandeling door het centrum gemaakt. We waren al eens eerder in Enschede geweest om te Ingressen en we vinden het een leuke stad.
Het was wel al vrij laat dat we weer thuis kwamen en omdat we best wel moe waren heb ik lekker makkelijk eten gemaakt: traybake! Ik had er eigenlijk ook nog rucola door willen doen, maar die was uitverkocht in de supermarkt. Nou, dan maar zonder. De biefstukken had ik van mam voor mijn verjaardag gekregen: “van Hubert”, een boer in de omgeving. Ik heb de biefstukken weer op de “reverse sear” manier gebakken. Handig, want de oven stond natuurlijk toch al aan voor de traybake. Voor Lone had ik een vegetarische gehacktbal.

Ingrediënten
400 gram spaghetti (andere pasta kan natuurlijk ook)
1 stronk broccoli
3 paprika’s
2 bakjes cherrytomaten
2 uien
1 courgette
1 bol soloknoflook (of twee tenen knoflook)
40 gram pijnboompitten
1 eetlepel Italiaanse kruiden
3 biefstukken
1 vegetarische gehacktbal (of een andere vega-burger)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Haal de biefstuk vast uit de koelkast en laat die alvast op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de groenten schoon: was de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in repen. Was de courgette en snij in plakken. Snij de roosjes van de broccoli. Breek of snij eventuele grote roosjes doormidden. Pel de ui en snij in parten. Was de tomaatjes, verwijder de kroontjes.

Hussel alle groenten door elkaar op de bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over. Strooi er wat zout, versgemalen peper en 3/4 van de Italiaanse kruiden over.  Pel de knoflook en snij in kwarten. Snij drie kwarten in stukjes en strooi die over de bakplaat. Bewaar het laatste kwart.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer een half uur.

Breng een grote pan met water met wat zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
Rooster de pijnboompitten in een hete koekenpan, zonder olie. Hussel ze regelmatig om zodat ze niet te donker worden (dat is zonde!). Doe de pijnboompitten dan in een schaaltje.
Zet de koekenpan terug op het vuur en doe er een scheutje olie in. Bak de vega-burger aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Neem dan de pan van het vuur.

Na een half uur zet je de oven op 130 graden. Schuif de bakplaat met groenten bovenin de oven.
Dep de biefstuk droog en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Steek de vleesthermometer in het dikste stuk van de biefstuk tot in het midden van het vlees. Leg de biefstuk met thermometer op het ovenrek in de voorverwarmde oven. Zet er een ovenschaal of bakplaat onder om eventuele vleessappen op te vangen. Check vanaf ongeveer 10 minuten regelmatig of de kerntemperatuur al is bereikt. Haal de biefstukken uit de oven als de thermometer een kerntemperatuur van 41-46 graden aangeeft (dat is voor rare/medium rare). Haal dan de biefstukken uit de oven en verwijder de vleesthermometer.

Zet het koekenpannetje terug op het vuur. Wacht tot de olie goed heet is en groei de biefstukken dicht in de hete pan. Voeg meteen het klontje boter en de rest van de knoflook en van de Italiaanse kruiden toe. Bak de biefstuk ongeveer 30 seconden per kant. Haal de biefstuk uit de pan en snij in repen.

Haal de bakplaat met groenten uit de oven. Giet de spaghetti af.
Schep een flinke schep spaghetti op een bord. Schep er flink wat groenten over. Strooi er een handje pijnboompitten over en verdeel de biefstukreepjes erover.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kokosviscurry en geroerbakte biefstukreepjes met broccoli

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Biefstuk a la Farah Diba

Traybake met bieten en bonen, ricotta en peer

Traybake met koolraap, pastinaak en roseval aardappelen

Traybake met gnocchi, pastinaak, punt-paprika en ricotta

Traybake met zoete aardappel en voorgegaarde barbecueworstjes

Traybake met bloemkool, venkel, courgette en gemarineerde varkensfiletlapjes

Traybake met diverse groenten en gemarineerde kip

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *