Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

door | 2 sep 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kids, recept, rund, saus, vlees

Ben ik een heel slechte moeder als ik het héérlijk vond om vandaag weer eens helemaal alleen thuis te zijn? Niet dat ik echt iets bijzonders gedaan heb, ofzo. Gewoon de afwas, een wasje, stofzuigen, konijnenkooi, bed verschoond, wc schoon gemaakt. Zulk soort dingen. Gewoon een beetje “keutelen” in huis. Maar dan zónder man en kinderen om me heen. Dochterlief is natuurlijk op kamers, die is er niet. Al heb ik haar wel eerst vanmorgen nog een paar uur via een videocall geholpen met wiskunde. Gezellig, zo saampjes wiskunde puzzels oplossen! En zoonlief had weer écht les op school. Voor het eerst na de vakantie én voor het eerst sinds de versoepelingen van de Corona-maatregelen. Zijn nieuwe klasgenoten en zelfs de docenten lijken hem erg aardig, daar ben ik blij mee! En manlief was ook weer naar zijn werk. Ik had dus lekker het rijk alleen.
’s Middags heb ik lekker boodschappen gedaan: slager, groentenboer, kaasboer, supermarkt. De natuurslager vond het heel grappig toen ik vertelde dat ik een vegetarische dochter heb, maar dat die nu op kamers zit en dat we dus doordeweeks vlees eten. Nu hou ik manlief tevreden én hoef ik geen vegetarisch alternatief te bedenken, dat is wel makkelijk. En dan eten we in het weekend gewoon vegetarisch. Ja, én doordeweeks ook wel, want twee keer vlees in de week vind ik eigenlijk wel genoeg.
Dit is een recept uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: 7 x Anders (of in het Engels: 7-ways). Dit is één van de 7 recepten uit het hoofdstukje Steak: Geschroeide steak & rode chimichurri. Free heeft me geholpen met klaar maken. Hij heeft de knoflook, lente-ui en rode peper gebakken. En de saus gemaakt in de blender. Én de steak gebakken, omgedraaid en in repen gesneden.
We vonden het hartstikke lekker!

Ingrediënten voor 3 personen
1 flinke lende biefstuk (200-300 gram)
1 solobol knoflook
3 zoete aardappelen
1 bos lente-uitjes
1 rode peper
1 pot geroosterde paprika
1/2 bosje platte peterselie
1 eetlepel rode wijn azijn
peper, zout
olijfolie

Bereiding
Schil intussen de zoete aardappelen en snij in stukken. Kook de zoete aardappel in ongeveer 10 minuten in kokend water met zout. Giet dan af en strooi er wat zout en peper over.

Pel de knoflook en snij in grove stukken. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de knoflook aan. Spoel indien nodig de lente-uitjes af en snij in stukken van ongeveer 10 cm. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de helfte nog een keer in de lengte door. Doe de rode peper en de lente-ui bij de knoflook en bak even aan.

Hou 2 stukjes lente-ui per persoon apart en doe de rest van de pan in een blender. Laat de geroosterde paprika uitlekken en doe 3/4 daarvan in de blender, samen met de peterselie, een eetlepel olijfolie en een eetlepel rode wijnazijn. Pureer alles fijn en breng op smaak met zout en peper. Snij de resterende geroosterde paprika in dunne repen.

Zet de koekenpan (dezelfde waarin je de lente-uit hebt aangebakken) op hoog vuur en wacht tot de pan goed heet is. Strooi wat zout en peper op de biefstuk en bak de steak in de hete pan. Keer de biefstuk regelmatig, zodat je ‘m bij de juiste garing uit de pan kunt halen.

Zelf hou ik van een rare biefstuk, maar als je ‘m medium of doorbakken wilt, bak ‘m dan gewoon wat langer.

Haal de biefstuk uit de pan en leg ‘m op de lente-uitjes, zodat het vlees even kan rusten en de vleessappen zich kunnen her-verdelen.

Snij de steak in plakjes.

Schep 2 eetlepels saus op een bord er verdeel er de reepjes vlees op. Schep de zoete aardappel ernaast en garneer met de gebakken lente-uitjes en wat reepjes geroosterde paprika.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Beef Chimichurri

Italiaanse traybake met biefstukreepjes

“Reverse sear” biefstuk

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Biefstuk a la Farah Diba

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Flammkuchen met gegrilde paprika

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Hartige taart met mais en zoete aardappel

Zoete aardappel pannenkoekjes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *