Entrecote Niçoise

door | 2 jul 2021 | avondeten, brood, Frans, hoofdgerecht, oven, recept, rund, vlees, zowel vlees als vega

Zoonlief mocht een kookboek uitzoeken. Om zijn offline activiteiten wat te stimuleren en hij vindt koken leuk. Hij koos “De Bijbel van de Franse keuken” van Alain Caron. Leuk, want ik ben zelf niet zo bekend met de Franse keuken. Hij begon al enthousiast over slakken en mosselen en eend, maar ik kon hem ervan overtuigen om met een wat makkelijker gerecht te beginnen. Toen viel zijn keuze op steak tartare. Maar… hoewel ik wél erg van een rare biefstukje kan genieten, griezel ik ervan om rauw vlees te eten als het gemalen of fijngesneden is. Dus werd het Entrecote Nicoise. Lekker, hoor!
Tijdens het maken was ik een beetje bang dat de marinade te zuur was. Maar dat viel na het bakken gelukkig mee. Ik had twee entrecotes gekocht, en twee vegaburgers. Mocht je nou vier entrecotes willen maken, dan hoef je niet de ingrediënten voor de marinade te verdubbelen, hoor. Met deze hoeveelheid kun je ook wel vier entrecotes marineren.

Ingrediënten
2 Entrecotes
2 vega burgers
750 gram tros cherry tomaatjes (of snoeptomaatjes)
1 blikje ansjovis (40 g)
1 citroen
1 teen knoflook
1 bosje basilicum
2 eetlepels honing
6 eetlepels olijfolie
verse broodjes of stokbrood

Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat of braadslee met bakpapier (of een siliconen bakmat) en leg daar de tomaatjes op. Sprenkel de honing en twee eetlepels olijfolie over. Strooi er wat zout en peper over en zet de bakplaat ongeveer een halfuur in de de voorverwarmde oven.

Pers de citroen uit. Pel het teentje knoflook. Doe de ansjovis met het citroensap, de blaadjes van de basilicum (hou er een paar apart om te garneren), knoflook, 2 eetlepels olijfolie en wat peper in de blender. Pulseer tot je een grove pasta hebt. Bestrijk de entrecotes aan beide kanten met de pasta. Laat de smaken lekker intrekken.

Neem de tomaatjes uit de oven. Mocht je afbakbroodjes hebben: zet de oven wat hoger en bak de broodjes af.

Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan. Bak als de olie heet is de entrecotes aan beide kanten ongeveer 3 minuten (voor medium: 4 minuten). Het spettert wél (énorm), maar ach… na afloop gewoon je fornuis even schoonmaken.

Serveer met de geconfijte tomaatjes en vers stokbrood of broodjes.
Eet smakelijk!

NB: de vega-burger vonden we niet zo’n succes. De smaak was op zich wel ok, maar de consistentie was niet lekker…

Misschien vind je dit ook lekker?

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

“Reverse sear” biefstuk

Karbonades met paprika a la Gordon Ramsay

Varkenshaasrolletjes met spruiten en gebakken aardappels

Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

Varkenshaas à la Huub

Saltimbocca

Ratatouille

Coq au vin blanc

Boeuf Bourguignon uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *