Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

door | 12 nov 2020 | aardappel, AVG, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, salade, saus, varken, vlees

Meestal vind ik aardappels-vlees-groenten maaltijden nogal saai om te koken. Nou, dat kan ik voor deze AVG-maaltijd niet zeggen. Ik had het hártstikke druk: vier pitten tegelijk. En als het ene klaar was, dan het volgende weer op die pit. Ik had amper tijd om foto’s te maken… Al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik wel wat meer foto’s gemaakt heb, maar dat die gewoon niet gelukt zijn doordat ik mijn camera op de verkeerde stand had staan… Maar goed. Toen ik vorige week bij mijn moeder was, aten we dit: gebakken aardappels, sla met een uitje erdoor gesnipperd en een eitje, zelfgemaakte champignonsaus en een biefstukje. En toen ik dat zat te eten dacht ik “Ohhhh, dit zou Edwin ook heel erg lekker vinden!” En dus heb ik bij het boodschappen bestellen de spullen hiervoor besteld. Maar dan met een varkenshaasje in plaats van biefstuk. En ik heb er nog erwtjes bij gemaakt. Die zouden mam en ik er eigenlijk ook bij eten, maar tijdens het koken bedachten we dat die er eigenlijk niet meer bij hoefden, omdat het al wel genoeg was. Maar voor nu had ik er wel erwtjes bij gemaakt.
Het wás even werk, maar ik heb hier wel een boel bonus-punten mee verdiend, hoor! Zowel bij manlief als zoonlief!
En die gebakken aardappels zoals mijn moeder ze maakt: die ga ik vaker maken. Zóóó lekker! Echt duizend keer lekkerder dan voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt… Voor drie personen was 5 aardappels wel vrij ruim. Vier zou ook wel genoeg geweest zijn, denk ik

Ingrediënten (3 personen)
4-5 aardappelen
1 varkenshaas (300 gram)
1 bakje diepvrieserwtjes
1/2 krop ijsbergsla
3 eieren
1 bakje kastanjechampignons
1 sjalotje
vloeibare margarine
1 theelepel gedroogde tijm
3 eieren
40 gram boter
2 eetlepels bloem
100 ml kookroom
1 bouillontablet (groentebouillon)
een paar takjes peterselie
sla-dressing naar keuze (kant&klaar)
zout, peper

Bereiding
Schil de aardappelen, maar snij ze niet in stukken. Kook de hele, geschilde aardappelen gaar. Giet af en laat een beetje uitstomen.
Kook de eieren in een pannetje tot ze (net) hard zijn. Giet de eieren af en laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat afkoelen voordat je de eieren gaat pellen.
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper. Verhit een scheut vloeibare margarine in een koekenpan en bak de varkenshaas rondom mooi bruin. Zet het vuur laag en giet een héél klein beetje water in de koekenpan. Leg een deksel op de pan en laat de varkenshaas gaar sudderen. Keer de varkenshaas af en toe.
Doe de erwtjes in een klein pannetje. Doe er 250 ml water en een half bouillonblokje bij. Breng aan de kook en laat de erwtjes een minuut of vijf koken. Schep dan de erwtjes uit de bouillon met een schuimspaan.

Maak intussen de champignons schoon: veeg eventueel vuil er van af met een stukje keukenrol. Snij de champignons in plakjes. Pel en snipper de sjalot. Verhit de boter in een steelpannetje en fruit daarin 3/4 van de sjalot even aan. Voeg dan de plakjes champignon toe en strooi de gedroogde tijm erover. Roer regelmatig. Als alle champignonnetjes licht gebakken zijn, strooi dan de bloem erover. Roer goed door en bak een minuutje mee. Giet dan, beetje bij beetje, de kookroom erbij. Roer goed. Verkruimel de andere helft van de bouillontablet erover en giet er zoveel water bij tot je een mooie, gladde, gebonden saus hebt. Laat de saus zachtjes op staan. Voeg, als de saus te dik dreigt te worden, nog wat water toe. Knip vlak voor het opdienen nog de peterselie fijn boven het pannetje en roer dat door de champignonroomsaus.

Als de aardappelen een beetje zijn uitgestoomd, snijd ze dan in dikke plakken (ongeveer 1 cm dik). Verhit een scheut vloeibare margarine in een koekenpan en leg daarin de plakken gekookte aardappel naast elkaar. Bak de plakken gekookte aardappel aan beide kanten mooi goudbruin. Neem dan de gebakken aardappels uit de pan, voeg indien nodig wat vloeibare margarine toe en bak de volgende portie aardappel plakken.

Snij de ijsbergsla in reepjes en was die in ruim koud water. Laat de ijsbergsla goed uitlekken in een vergiet (of sla-centrifuge). Roer de sla-dressing én de overgebleven sjalot-snippers door de ijsbergsla. Snij de gekookte en gepelde eieren in kwarten en verdeel die over de aangemaakte sla.
Neem het vlees uit de pan en snij in plakken.

Leg de gebakken aardappelen en plakken varkenshaas op een bord. Schep er wat sla, erwtjes en champignonsaus op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit lekker?

Spitskool met gorgonzola, druiven en spek

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Patate Carne Verdura

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Varkenshaas à la Huub

Knolraap met honing en hazelnoten

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Rundervinken in bierstoof

Jacket potatoes

Roseval aardappels

Rösti, hamburger en salade van geschaafde zomergroenten

Aardappelen, tuinbonen en speklapjes

Rösti met umaburger en sla

Schnitzels en snijbonen

Hachee en rode kool met appeltjes

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *