Roseval aardappels uit de oven

door | 11 aug 2020 | AVG, avondeten, bijgerecht, oven, recept, traybake, vegan, vegetarisch

Vandaag was mijn eerste werkdag na mijn vakantie. Ik moet zeggen dat ik het véél en véél te vroeg vond, toen om half acht de wekker afliep, vanmorgen. Én dat ik mezelf echt heel erg zielig vond, daarom. Terwijl ik door e-mails en workchat-berichten heen scrolde op mijn laptop lagen Edwin en de kinderen nog heerlijk te slapen.
Het was hártstikke heet, vandaag. Maar met mijn voeten in een bak met koud water, de ventilator aan en ramen en deuren potdicht was het nog enigszins uit te houden. Inmiddels is het buiten wat afgekoeld, omdat er een onweersbuitje over kwam. En dat scheelt zo een paar graden, binnen! Ik hoop eerlijk gezegd dat het dadelijk nog even goed los barst. De temperatuur mag nóg wel wat zakken.
Omdat ik al wel aan zag komen dat ik na mijn eerste werkdag en in die hitte niet zoveel fut zou hebben om te koken, had ik iets makkelijks gepland: aardappels uit de oven. Met verse salades van de groenteboer: bietensalade, koolsalade en komkommer-dille salade. Héérlijk! Zoonlief was wel een beetje teleurgesteld dat er geen vlees bij zat, maar ik ben nu eenmaal nog niet bij de slager geweest. Morgen krijgt ‘ie een speklapje die ik nog in de vriezer had liggen.

Ingrediënten
1 – 1 1/2 kilo roseval aardappeltjes
1-2 theelepels Provencaalse kruiden
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen. Doe ze, met schil en al, in een pan en doe er zoveel water bij dat ze onder staan. Kook de aardappelen in de schil in ongeveer 20 minuten gaar (als je er makkelijk in kunt prikken met een vork zijn ze gaar).

Giet de aardappelen af en laat ze even iets afkoelen. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of gebruik een siliconen bakmat) en verdeel daar de aardappelen over (kiep de aardappelen op de bakplaat).

Plet de aardappelen, bijvoorbeeld met de onderkant van een schaaltje of met een pureestamper, tot ze open barsten. Snij de aardappelen eventueel nog extra in met een mes. Sprenkel er royaal olijfolie over en strooi er zout, peper en Provencaalse kruiden over.

Zet de bakplaat met aardappelen ongveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin en lekker krokant beginnen te worden.

Lekker met een (of meer) salade(s)!

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Zalm op zuurkool

Geplette aardappelen uit de oven met heek-filet of schnitzel

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Traybake met koolraap, pastinaak en roseval aardappelen

Tomatensalade met granaatappelpitjes

Mam’s meloen-selleriesalade

Rösti met umaburger en sla

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Patate Carne Verdura (Aardappels-Vlees-Groenten op zijn Italiaans)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *