Tomatensalade met granaatappelpitjes

door | 6 aug 2020 | avondeten, bijgerecht, lunch, no-bake, recept, salade, snel, vegan, vegetarisch

Gisteravond aten we deze lekkere tomatensalade. Ik weet niet hoe het jullie is, maar als het zo heet is, dan heb ik niet zo veel fut om te koken. Het idee om boven zo’n dampende pan te staan: neh… Deze salade was heerlijk fris en toch lekker pittig. En die granaatappelpitjes zijn heerlijk knapperig. Het recept is van Yotam Ottolenghi. Hij had een keer zo’n receptenboekje van de Nationale Postcode Loterij en daar stond het in. Nou doen wij niet mee aan de postcode loterij, hoor. Daar zou ik een heel blog op zich over kunnen schrijven, maar het komt neer op “the lottery is a tax on people who are bad in math.” Maar goed, postcodeloterij brengt dus af en toe een kookboekje uit: koken met kanjers. Er zijn al van die boekjes van Jamie Oliver, Yvette van Boven, Janny van der Heijden, en Yotam Ottolenghi. Ondanks dat we niet meespelen, heb ik ze wel alle vier in mijn boekenkast staan. Meestal krijg ik ze wel via-via. Of ze staan -bij bosjes- in de minibieb, hier in de wijk. Ik heb eigenlijk geen andere kookboeken van Yotam Ottolenghi heb. Vooral Plenty staat wel op mijn verlanglijstje, maar is er gewoon nog niet van gekomen. Dit is in ieder geval een heerlijk recept. We aten het met zoete aardappel koekjes. Het was wel een beetje veel salade voor met ons viertjes: er waren nog twee flinke porties over. Die was vanmiddag lekker als lunch. Ik heb de verhouding uit het recept van Yotam ietsje aangepast. En hij gebruikt granaatappelmelasse in zijn recept, maar dat heb ik niet, dus dat heb ik vervangen door gewone schenkstroop. Door die rauwe knoflook in de dressing ga je wel naar knoflook stinken. Maar ach, als iedereen zich netjes aan de anderhalve meter regel houdt, dan heeft niemand daar last van.

Ingrediënten (voor 5-6 personen)
5 tomaten
1 pond snoeptomaatjes
2 rode paprika’s
1 rode ui
1 granaatappel
1 eetlepel schenkstroop
2 theelepels witte wijnazijn
2 tenen knoflook
1/2 theelepel gemalen piment
1 eetlepel oregano
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Was de tomaten en snij in kleine blokjes. Snij de snoeptomaatjes in vieren. Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de rode ui.
Doe de tomaat, paprika en rode ui in een grote kom en zet opzij.

Doe de ketjap, wijnazijn en piment in een kommetje. Pers de knoflook erboven uit. Giet er (ongeveer) 50 ml olijfolie bij en maal er wat peper en zout boven. Klop door met een vork tot je een mooie emulsie hebt. Zet opzij.
Snij de granaatappel doormidden en snij de helften nogmaals doormidden. Buig boven een schaaltje de schil van de granaatappel om, tegen de normale buigrichting in. Op die manier kun je de pitjes er heel makkelijk uit halen. Pas wel op voor spatten, dat geeft vlekken.

Giet overtollig vocht van de de tomaten af. Schep het tomatenmengsel op een platte schaal. Sprenkel de dressing erover. Strooi er wat oregano over en verdeel daarna royaal granaatappelpitjes over de salade. Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Salade met mayo-pesto dressing

Laagjes salade

Salade met mozzarella en nectarine

Mini-tomatentaartjes

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Risotto met gepofte tomaten

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Oma’s soep uit de Provence

Pasta met rode pesto, asperges en snoeptomaatjes

Gevulde tomaat

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *