Laagjes salade

door | 4 apr 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, lunch, Operatie NL Fit, recept, salade, snel, varken, vlees

Hadden jullie me gemist, gisteren? Ik had niet zo mijn dag en ik had er even geen zin in, gisteren. Hebben jullie dat ook? Dat sommige dagen gewoon prima gaan, maar dat je het op andere dagen even helemaal gehad hebt. Ik zag het ook helemaal niet zitten om de kinderen aan het werk te houden. Daarom heb ik ze ’s ochtends lekker laten slapen en de dag uitgeroepen tot schema-loze vrijdag. Zo konden ze allebei hun eigen dingen doen en hoefde ik geen brandjes te blussen en de vrede te bewaren. Ik had zelfs helemaal geen fut om boodschappen te doen, gisteren. Die heb ik vanmorgen vroeg gedaan. Om iets over acht was ik bij de supermarkt. Vanaf een uur of negen werd het wat drukker in de winkel, maar toen was ik al zo goed als klaar en kon ik weer veilig naar huis.
Vanavond aten we laagjes-salade. Dat is lekker en makkelijk en ik vind het er altijd heel gezellig uit zien. Je kunt er vanalles in doen, dus varieer gerust met de ingrediënten. Als je iets niet lekker vindt: laat gerust weg. Of als je er juist nog iets bij wil: voeg gerust toe. En de volgorde van de laagjes mag je ook naar eigen inzicht doen. Het is wel zo leuk als de kleuren elkaar afwisselen, maar verder komt het allemaal niet zo heel nauw.
Wat wél een beetje stom was van me… Bij het bedenken van het menuplan voor komende week had ik nog wel bedacht dat ik de hamblokjes los zou serveren, maar bij het samenstellen dacht ik daar helemaal niet aan en deed er gewoon een laag hamblokjes tussen. In beide schalen… Dus toen Lone haar opgeschepte bord kreeg, vroeg ze -enigszins verontwaardigd-: “Zit er nou hám in???”. Oeps! Ze had er wel omheen kunnen eten, maar ze vond de rest ook niet lekker, door de dressing en de augurk, denk ik. Uiteindelijk heeft ze gewoon brood gegeten…
Qua hoeveelheid was het aan de ruime kant, voor 4 personen. Ik heb het in twee schalen gemaakt: een grote en een iets kleineren van glas, zodat je mooi de laagjes kon zien. Die kleine is nog onaangeroerd. Ik heb ‘m in de koelkast gezet, daar kunnen we morgen nog van eten.

Ingrediënten
1 zak mini-krieltjes (voorgekookt, 600 gram)
100 gram yoghurt dressing
5 stengels bleekselderij
1 emmertje snoeptomaatjes (500 gram)
1 blikje maiskorrels
150 gram hamblokjes
4 schijven ananas
3 paprika’s (2 gele, 1 rode)
6 eieren
125 gram geraspte kaas
een paar augurkplakken
3 lente-uitjes

Bereiding
Kook de eieren hard. Laat ze -als ze hard zijn- schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snij in plakjes.
Doe de krieltjes in een mengkom en roer daar de dressing doorheen.
Was de stengels bleekselderij en snij in boogjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Was de tomaatjes en snij ze doormidden. Snij de ananas in blokjes. Snij de augurkplakken in blokjes.

Leg de ingrediënten laag voor laag in een schaal. Ik heb deze volgorde aangehouden: krieltjes met dressing, bleekselderij, tomaatjes, mais, hamblokjes, ananas, paprika, ei, geraspte kaas, augurkjes, lente-ui.
Als je opschept, zorg dan dat je goed naar beneden schept, zodat je van alle laagjes opschept.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Pulled Jackfruit-kerriesalade

Freddie Mercury’s kip-kerriesalade

Appeltje-eitje salade

Salade met mozzarella en nectarine

Rood-geel-groen salade

Huzarensalade

Salade van kikkererwten in yoghurt

Waldorfsalade

Vegan coleslaw met avocado

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoendressing

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *