Huzarensalade

door | 23 apr 2019 | aardappel, avondeten, bijgerecht, eenpansgerecht, Hollands, lunch, recept, salade, varken, vlees

Hebben jullie een fijn Paasweekend gehad? Ja, wij ook! (of: “Oh, wij wél…” )
Op zaterdag was er boekenmarkt in Wageningen en heb ik een heleboel leuke, nieuwe (nou ja, tweedehandse) kookboeken gescoord! Kijk maar eens wat een mooie aanwinsten!


Zaterdagavond hadden we een feestje bij een vriendin die 50 werd. Eerste Paasdag ben ik met de kinderen naar mijn moeder gegaan en begin van de avond bedachten we spontaan dat we wel konden blijven slapen. De eerste keer dat de kinderen in mam’s nieuwe huis logeerden. Mijn schoonzus had een prachtige taart gemaakt, we hebben gekaasfondued (schrijf je dat zo?) en ik had mijn tapioca-toetje gemaakt. We hebben het paashazenspel gespeeld. Dat is eigenlijk het paardenspel, nog gemaakt door mijn vader, maar met Pasen vervangen we de paarden altijd door chocolade-hazen. En ’s avonds hebben we nog zitten hartenjagen: dat had dochterlief geleerd toen ze op buitenlandse reis was.
Gisteren, tweede Paasdag, kwamen we in de loop van de dag weer thuis. En hebben we gebarbecued. Ik had nog hamburgers in de koelkast liggen en heb er wat worstjes en procureurlapjes bij gekocht. Veel barbecue-vlees was er niet meer in de supermarkt, toen ik boodschappen ging doen. Ik denk dat heel Nederland aan het barbecueen was, gisteren.
Ik heb er zelf een huzarensalade bij gemaakt.
Hij was heerlijk, maar het viel nog niet mee om daar een beetje een leuke foto van te maken… Maar op een mooi schoteltje (uit de erfenis van een oom), lukte ’t toch nog…
Toen ik eindelijk ging zitten om mijn foto’s uit te zoeken en een stukje te schrijven voor mijn blog, werd eerst dochterlief ziek (buikpijn, misselijk, diarree) en begon daarna zoonlief te klagen over buikpijn en misselijk (hij heeft idd ’s nachts overgegeven – hij haalde net op tijd de wasbak). En ik was er nog wel zo trots op dat ik niets had aan laten branden op de barbecue, dit keer… Maar misschien had ’t niets met de barbecue te maken, hoor, want zowel Edwin als ik hebben nergens last van.
Maar toen dacht ik: “Weet je wat, die huzarensalade zet ik mórgen wel op mijn blog. Ik ga naar bed!”
Dus, bij deze, de huzarensalade van gisteren.

Ingrediënten
4 aardappels
1 rode paprika
100 gram hamblokjes
1 klein blikje doperwtjes (140 gram, uitgelekt)
10 augurkjes (zoet-zuur)
2 eetlepels cocktail-uitjes (zoetzuur)
4 eetlepels mayonnaise
zout & peper

Bereiding
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar. Giet af en laat afkoelen. Stamp de afgekoelde aardappelen grof met een pureestamper. Was de paprika en snij ‘m doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij in kleine blokjes. Snij de augurkjes in kleine stukjes.
Doe de gestampte aardappelen in een mengkom en doe de paprikablokjes, hamblokjes, doperwtjes, augurk-blokjes, cocktailuitjes en mayonnaise erbij. Roer goed door. Als de salade te dik is, doe er dan een paar eetlepels water bij, en roer goed door. Doe dat net zo lang tot de salade de juiste smeuiigheid heeft. Breng op smaak met zout peper.
Je kunt de huzarensalade natuurlijk nog opleuken met toefjes mayonnaise, ketchup, plakjes ei, plakjes tomaat, augurkjes, reepjes paprika, etc. Maar voor een huis-tuin-en-keuken-barbecue doe ik dat niet, hoor.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *