Salade met mozzarella en nectarine

door | 21 jun 2019 | avondeten, bijgerecht, kaas, lunch, recept, salade, snel, vegetarisch

Deze salade hadden jullie nog te goed. Wij aten dit woensdag, nadat ik met mam in het Openlucht museum geweest was. Met auberginesoep. Het recept komt uit het boek “Salade in 6 stappen” en stond in de Metro. Mijn collega’s nemen de Metro altijd mee voor de puzzels, maar ik ben meer geinteresseerd het recept dat erin staan. Dit recept trok mijn aandacht. Sowieso omdat Free gek is op mozzarella. En omdat nectarine me erg lekker in een salade leek. Maar vooral omdat er “maangedroogde tomaten” in moesten. Daar had ik nou nog nooit van gehoord. Ik heb het inmiddels gegoogled: het zijn gewoon heel lang (een hele nacht…) in de oven gedroogde tomaatjes. Net als zongedroogde tomaten, dus, maar dan met een fancy naam, zodat het wel een beetje bijzonder klinkt. Mocht je ze zelf willen maken, dan vind je hier het recept voor “moonblush tomatoes” van Nigella. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zongedroogde tomaatjes op olie kopen. Heb ik ook gedaan. Misschien dat als ik eenmaal zelf ovengedroogde tomaatjes  heb gemaakt, dat ik die véél lekkerder vind dan uit een potje. Maar vooralsnog zijn die uit een potje ook gewoon prima, hoor.
Het was een heerlijke salade. Lekkere combi natuurlijk: tomaten, spinazie, basilicum, zongedroogde tomaten, mozzarella, olijven. En die nectarine die smaakte er heerlijk bij!

Ingrediënten
100 gram gewassen verse bladspinazie
5 trostomaten
2 bollen mozzarella
2 eetrijpe nectarines
1 citroen
5 groene olijven
6 zongedroogde tomaten op olie
een paar takjes basilicum
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Was de tomaten en snij ze doormidden. Snij de harde steelaanzet weg en snij de tomaten in stukjes. Snij de nectarines doormidden, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in plakjes. Snij de olijven in ringetjes. Snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Hak de basilicumblaadjes fijn.
Pers de citroen uit. Bewaar de uitgeperste helften nog even. Maak een dressing door een gelijke hoeveelheid citroensap en olijfolie, met een staafmixer te mengen tot een emulsie. Doe er zout en peper en een paar blaadjes basilicum bij en pureer. Proef even en voeg indien nodig meer zout, peper of olie toe.
Doe de spinazie in een slakom en breng op smaak met de citroendressing. Hussel goed door. Doe de tomatenstukjes erbij en hussel even goed door. Doe de necatrineplakjes, de reepjes zongedroogde tomaat, en de fijngehakte basilicum erbij. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de salade.
Strooi er nog wat versgemalen peper over en rasp, om het helemaal af te maken, nog even wat citroenschil over.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *