Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

door | 22 apr 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Ik had het boodschappen doen al twee dagen voor me uitgeschoven. Ik zag er hartstikke tegenop, maar vandaag moest ik er echt aan geloven. Het menu en de boodschappenlijst waren zo gemaakt en ’s middags heb ik me er maar aan gewaagd. Het was hartstikke druk in de supermarkt. Dat maakte het afstand houden vrij lastig. Sommige andere klanten houden zich er netjes aan en wachten geduldig tot ze ergens bij of langs kunnen. Maar er zijn er toch ook nog een heleboel, en dan vooral jonge mannen valt me op, die die anderhalve meter blijkbaar maar onzin vinden en gewoon overal zonder blikken of blozen tussendoor lopen. 
Maar goed, ik heb gelukkig de boodschappen weer in huis, dus voorlopig hoef ik even niet.
We zouden eigenlijk pizza maken, Lone en ik, hadden we gisterne bedacht. Maar toen ik terug was uit de supermarkt had ik eigenlijk geen fut meer in deeg kneden. En dus aten we vanavond deze snelle en makkelijk maaltijd. Het idee van groene asperges met pesto en granaatappel komt uit De Snelle Bakplaat van Rukmini Iyer. Ik heb het iets aangepast. Met de geroerbakte spinazie, creme fraiche, en flammkuchen deeg. Ik vond het erg lekker! Lone en Edwin ook. Alleen Free vond van niet, die vond ‘m te zuur. Misschein had ik voor hem beter de granaatappelpitjes weg kunnen laten.

Ingrediënten (4-6 personen)
2 rollen flammkuchendeeg
400 gram groene aspergetips
300 gram gewassen spinazie
200 gram creme fraiche
75 gram pijnboompitten
1 ui
1 teen knoflook
1 granaatappel
3 eetlepels groene pesto
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit daarin de gesnipperde ui. Pers de knoflook erboven uit en roerbak even mee. Doe de spinazie erbij, een paar handen tegelijk en roerbak mee tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.
Rol het flammkuchendeeg uit (voor twee rollen heb je twee bakplaten nodig). Smeer de groene pesto over het flammkuchendeeg en smeer uit met de bolle kant van een lepel. Verdeel dan de creme fraiche over de pesto en smeer weer uit met een lepel. Verdeel de roergebakken spinazie over de twee bakplaten. Leg de asperge-tips erop. Bestrijk de aspergetips met een kwastje met een beetje olijfolie. Strooi er indien gewenst nog wat zout en peper over.

Strooi de pijnboompitten over de aspergetips. Bak de aspergetaart in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaten uit de oven.

Snij de granaatappel doormidden en lepel met een lepel de zaadjes er uit. Als je ook wat van de witte zaadlijst hebt meegeschept, zoals ik, vis die dan weer tussen de pitjes vandaan. Pas trouwens op met het sap van de granaatappel: dat geeft vervelende vlekken.
Strooi wat van de granaatappelpitjes over de plaattaart.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Flammkuchen met gegrilde paprika

Traybake-pizza

Omgekeerde bladerdeegpizza van Jamie

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Asperge-zalmtaart

Tomaten-taart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *