Mam’s Meloen-selleriesalade

door | 3 jul 2020 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kip, recept, salade, vlees, voorgerecht

Deze salade staat al een tijdje op mijn to-cook-lijstje. Dit is Dé meloen-selleriesalade van mijn moeder. Ik wist niet meer precies waar het recept vandaan kwam, maar toen ik mam vanavond aan de telefoon had heb ik het even gevraagd. Het is een recept van een weekendje-weg met familie. Iedereen kreeg een paar recepten om te verzorgen. Mam kreeg o.a. dit recept. Dat is al jááááren geleden, maar sindsdien staat deze salade regelmatig op het menu. Een barbecue is geen barbecue zonder deze salade. Die hartige salade met ham en kip en de sappige, zoete meloen zijn echt een gewéldige combinatie.
Ik heb er wel een beetje mijn eigen draai aan gegeven, dat dan weer wel. Mam koopt altijd een pond selleriesalade bij de keurslager; ik heb de sellerie-salade zelf gemaakt. Met een keukenmachine is dat een fluitje van een cent. En je kunt ‘m helemaal naar je eigen smaak maken. Maar als je geen tijd hebt, of geen keukenmachine, of geen zin in gedoe, dan kan ’t dus ook met gewoon kant&klare selleriesalade. Koop dan wel een goede kwaliteit salade,bijvoorbeeld van de slager, anders is het zonde.
Voor onze vegetarische dochter heb ik wat salade apart gehouden, voordat ik de kip en ham erdoor heb geroerd. Met een handje noten (amandelen of walnoten) heb je dan een héérlijke vegetarische salade.
Nog even over de hoeveelheid. Je kunt deze salade als voorgerecht of als hoofdgerecht eten. Voor 4 personen was het aan de ruime kant, als hoofdgerecht. Ik denk dat je hier met zijn zessen ook wel genoeg aan hebt, al ligt het er natuurlijk even aan hoe groot je knolselderij is. Als je het als voorgerecht of als salade bij een barbecue eet, dan is dit wel genoeg voor ongeveer 10 personen. Al zou ik in dat geval wel de héle meloen gebruiken.

Ingrediënten
1 knolselderij
1 citroen
175 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
2 theelepels mosterd
2 theelepels honing
2 theelepels sesamolie (of anders olijfolie)
zout, peper
2 rode paprika’s
150 gram hamreepjes
1 gerookte kipfilet
een paar takjes peterselie
een bosje bieslook
1 bekertje creme fraiche (125 gram)
1/2 galia meloen
1/2 krop ijsbergsla.

Bereiding
Pers de citroen uit. Snij de schil van de selderijknol. Snij alle lelijke en bruine plekken weg. Snij de knolselderij in plakken die in de keukenmachine passen. Leg de plakken op een diep bord en giet er meteen citroensap over, zodat de selderij niet verkleurt.

Rasp de knolselderij in reepjes met de keukenmachine. Doe de reepjes in een mengkom en giet het citroensap (uit het diepe bord) erover en hussel goed door. Voeg dan de Griekse yoghurt, mayo, mosterd, honing en sesamolie, toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Je zelfgemaakte selleriesalade is nu klaar! Als je kant&klare selleriesalade gebruikt, dan stap je vanaf hier in.

Roer de creme fraiche door de selleriesalade. Knip de peterselie en de bieslook fijn boven de salade. Roer goed door.

Was de paprika’s en snij doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes en roer die door de salade.

Snij de gerookte kipfilet in blokjes en roer die samen met de hamreepjes door de salade.
Snij de ijsbergsla in dunne reepjes. Was in koud water en laat uitlekken (het liefst in een slacentrifuge).
Snij de meloen doormidden en schraap de pitjes er uit. Snij de meloen in plakken, snij de schil er af en snij de plakken doormidden.

Leg een flinke pluk ijsbergsla op een bord en schep er wat van de salade op. Leg er een paar stukken meloen naast.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastasalade met basilicum-peterseliedressing

Salade met mayo-pesto dressing

Laagjes-salade

Pulled-jackfruit kerriesalade

Appeltje-eitje salade

Rood-geel-groen salade

Huzarensalade

Vegan coleslaw met avocado

2 Reacties

 1. Roza

  Goedemiddag,
  Hoelang van tevoren kan je deze salade maken?

  Antwoord
  • Elleny

   Hai! Je kunt de salade als je verse ingrediënten gebruikt (dus geen hamreepjes of kipfilet die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten) en ‘m na bereiding snel koud weg zet, zeker één of twee dagen vantevoren maken. Waarschijnlijk komt er dan wel wat vocht vrij uit de salade. Roer dat er voordat je de salade opmaakt gewoon weer doorheen. Het opmaken van de schaal met de sla en de meloen zou ik vlak voor het opdienen doen.
   Alvast eet smakelijk!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *