Spitskool met gorgonzola, druiven en spek

door | 21 sep 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, varken, vlees

Ik heb eigenlijk even niet zoveel zin om “een stukje” te schrijven. Na werken, daarna huishouden (nou ja: een afwas en een was), koken, nog een stukje “huiswerkbegeleiding”, is de koek eigenlijk wel weer op, voor vandaag. Ik ben gewoon even niet in de stemming om een gezellig stukje te schrijven. Ik kan niet echt iets leuks bedenken, wat ik heb meegemaakt, of bedacht, vandaag. En ik weet ook eigenlijk helemaal niet of jullie wel op zo’n “stukje” zitten te wachten. De meeste van mijn bezoekers niet, denk ik, eerlijk gezegd. Die komen gewoon hier voor het recept. Dus voor vandaag hou ik ’t even bij de bronvermelding. Dit recept-idee heb ik uit het kookboekje “Koken in Langedijk – Ruim 75 gerechten van en voor Langedijkers”. Het was erg lekker! Ik zou de combi niet zo snel zelf bedacht hebben: kerrie met gorgonzola, maar het was erg lekker! En die druiven en spek pasten er ook goed bij!

Ingrediënten (3-4 personen)
1 spitskool
2 uien
1/2 pond witte druiven (pitloos)
200 gram gorgonzola
100 gram ontbijtspek
1 klontje boter (25 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
750 gram kriel-aardappeltjes (met schil)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Kook de krieltjes tot ze gaar zijn (prik er even in). Giet de aardappeltjes af en laat ze even uitstomen. Doe de gekookte aardappeltjes in een braadslee (of op een bakplaat) en giet er wat olijfolie over. Hussel ze even door, zodat alle aardappeltjes bedekt zijn met olie. Maal er wat zout en peper over. Zet de aardappeltjes ongeveer een half uur in de oven tot het schilletje bruin en crispy is.

Pel de ui en snij in stukken. Verhit een wokpan en smelt daarin de boter. Fruit de ui aan tot die glazig is. Strooi dan de kerriepoeder erover en roer goed door.

Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de spitskool en snij de kool doormidden. Snij de stronk eruit en snij de twee helften in dunne repen. Voeg de repen spitskool toe aan de wokpan. Dek de pan af met een deksel en laat de kool onder af en toe roeren gaar stomen.

Bak de plakjes ontbijtspek uit in een koekenpan (je hoeft geen extra vet toe te voegen). Was de druiven en snij ze doormidden. Snij de gorgonzola in blokjes. Als de kool gaar en geslonken is, voeg dan de gorgonzola aan de pan toe. Roer door tot de kaas helemaal gesmolten is.

Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Schep wat kool op (laat indien nodig wat overtollig vocht uitlekken). Leg daar een handje druiven en een paar stripjes uitgebakken ontbijtspek op. Schep er wat knapperige krieltjes naast.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Spitskool met shiitakes van de bakplaat

Cobbler met spitskool en sperziebonen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Spitskoolschotel

Bloemkool-gorgonzolataart

Lasagne met spinazie en vier kazen

Groene pasta met blauwe kaas

Pizza met worst en druiven

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *