Spitskool met shiitakes van de bakplaat

door | 8 mrt 2020 | avondeten, bijgerecht, oven, recept, snel, traybake, vegan, vegetarisch

Gisteren aten we een heerlijke runderstoof uit de slowcooker. Zo’n slowcooker-gerecht is ideaal als er vrienden komen. Je hebt er geen omkijken meer naar als hij eenmaal aan staat. Maar voor groenten vind ik een slowcooker niet echt een aanrader: die komen er meestal nogal “verlept” uit. Omdat ik natuurlijk wél groenten bij onze maaltijd wil, heb ik deze spitskool van de bakplaat gemaakt. Het is een recept uit De Groene Bakplaat. Het is hartstikke simpel en in een paar minuten te maken. Dan zet je het in de oven en die doet de rest… En het eindresultaat is verbluffend lekker.
In De Groene Bakplaat maken ze er nog een sojasaus-dressing bij, maar omdat wij ‘m bij een curry aten, heb ik die er niet bij gemaakt. Oh, en eigenlijk zou je szechuan-peper moeten gebruiken, maar dat heb ik niet in huis. Dat heb ik wel eens geproefd, maar ik vond dat een raar (niet prettig) mondgevoel geven, dus heb ik gewone peper gebruikt.
Maar dit is dus echt een ideaal bijgerecht!

Ingrediënten (voor 6 personen)
2 spitskolen (niet te groot)
200 gram shiitakes
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de kolen in vier parten. Leg de stukken in een braadslee met de gesneden kant naar boven. Veeg indien nodig de shiitakes schoon met een keukenpapiertje en snij een heel klein plakje van het steeltje af. Snijd eventueel hele grote shiitakes door. Leg de shiitakes her en der tussen de kool.
Roer de sesamolie en de olijfolie door elkaar en sprenkel dat over de kool en de shiitakes. Maal er wat zout en peper boven.

Zet de bakplaat 25 minuten in het midden van de oven.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Groene asperges en avocado van de bakplaat

Curry van de bakplaat met kip, bloemkool en Eddo

Traybake van wintergroenten met notencrumble

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Marokkaanse groenteschotel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *