Cobbler met spitskool en sperziebonen

door | 6 feb 2020 | avondeten, brood, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, snel, traybake, vegetarisch

Ik was best wel moe, vanavond. Gelukkig aten we iets makkelijks:  deze “Knapperige cobbler met cheddar, brood & pittige groenten” uit De Snelle Bakplaat. “Cobbler” ken ik eigenlijk alleen van naam: “peach cobbler”. Ik heb eerst even gegoogled wat een cobbler nou eigenlijk precies is. Volgens wikipedia “een gerecht bestaande uit een fruit- of hartige vulling die in een grote ovenschaal wordt gegoten en bedekt met een beslag, koek of knoedel voordat het wordt gebakken.”
De hartige vulling bestond voor ons uit spitskool en sperziebonen. Eigenlijk moest er broccoli in, maar dat vindt Edwin niet zo lekker, dus die heb ik vervangen door sperziebonen. Al hadden die bonen van mij iets zachter gemoge, misschien dat ik die een volgende keer al eerst even met de bouillon in de oven zet om voor te garen.
Het brood heb ik de hele dag buiten de zak laten liggen om het goed uit te laten drogen. Als je nou geen oud brood hebt, doe het brood dan in de broodrooster of rooster het even voor in de oven, zodat het lekker knapperig wordt. Dochterlief vond het heel erg lekker, zelf vond ik het niet zo. Ik vond het een beetje te scherp. Maar misschien had ik de ui, knoflook en chilivlokken niet goed genoeg door de groenten gehusseld.
Het is wél een ideaal gerecht als je even niet zoveel fut hebt om te koken. Ik denk dat ik met dit idee van brood en zo’n ei-kaas-creme fraiche mengsel wel wat ga experimenteren.

Ingrediënten
1 spitskool
500 gram sperziebonen
1 ui
2 tenen knoflook
5 oude boterhammen
150 gram geraspte kaas
3 eieren
500 gram creme fraiche
2 theelepels mosterd
1/2 theelepel chilivlokken
1/2 bouillontablet (groentebouillon)
2 takjes salie
zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de spitskool en snij de kool dan door midden. Verwijder de harde kern en snij de kool in “plakken” van ongeveer een halve cm dik. Maak de sperziebonen schoon: haal de topjes eraf en snij ze doormidden. Pel de ui en snij de ui in grove stukken. Houdt een paar mooie salie-blaadjes apart en snij de rest fijn. Doe de kool, ui en sperziebonen in een flinke braadslede. Pers de knoflook erboven uit en strooi de chilivlokken en de fijngesneden salie erover. Hussel de groenten goed. Kook 250 ml water en los daarin de halve bouillontablet op. Giet de hete bouillon over de groenten.

Klop de creme fraiche met de helft van de geraspte kaas, de mosterd en de drie eieren los.

Giet de helft van het creme fraiche-mengsel over de groenten.

Snij het uitgedroogde brood in stukken en verdeel die over de braadslede.

Giet hierover de rest van het creme fraiche-mengsel. Strooi de rest van de geraspte kaas erover en verdeel de achtergehouden salieblaadjes over de schotel.

Zet de braadslede 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spitskoolschotel

Lasagne van girasoli en spitskool

Pasta met pompoen, pijnboompitten en salie

Groenterisotto met knolselderij en salie

Hartige wentelteefjes

Broodpudding met appel

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *