Bloemkool-Gorgonzolataart

door | 4 sep 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Vandaag kwam Lone weer thuis voor ’t weekend! De kop is eraf! Ze leeft nog en ze is niet in zeven sloten tegelijk gelopen. En ik heb het ook overleefd… Zondag gaan we haar met een gehuurd busje weer terug naar Enschede brengen, met haar fiets en wat andere grote dingen die niet in onze gewone auto passen. Onder andere een combi-magnetron. In haar keukentje zit geen oven, maar dat is toch wel erg handig om te hebben. Voor traybakes, lasagne en pizza enzo. Van mijn moeder kreeg ze er een, nog als examen-cadeau. Vandaag had ik deze hartige taart op het menu staan en het leek me een goed idee om daarmee haar nieuwe oventje uit te proberen.
Het recept is geinspireerd op “broccolipie met gorgonzola” van Yotam Ottolenghi. Ik zeg “geïnspireerd op”, want eerlijk gezegd zijn alleen het bladerdeeg, de prei en -vooral- de gorgonzola uit zijn recept overgebleven… Het was súper-súper-súper lekker! Echt een enorme aanader! En haar oventje doet het hartstikke goed. Valt me reuze mee dat er gewoon een grote springvorm in past. Het voorverwarmen gaat best wel snel, hij maakt niet teveel geluid en hij wordt aan de buitenkant niet heel heet. Fijn ding!
Nu gauw dit recept op mijn blog zetten en dan ga ik eerst knuffels van een week inhalen. Als ze daar tenminste tijd voor heeft, want ze is nu Mario Kart van een week aan het inhalen met ‘r broer…

Ingrediënten
1 bloemkool
10-12 plakjes bladerdeeg (diepvries)
3 preien
200 gram gorgonzola
4 eieren
50 ml slagroom
3-4 eetlepels paneermeel
peper, zout
olijfolie

Bereiding
Maak de bloemkool schoon: verwijder de buitenste bladeren en verdeel de kool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes in een flinke pan water en kook gaar (prik een om te voelen of ‘ie al gaar is). Giet de bloemkool af en laat uitstomen.

Snij de preien in de lengte door en spoel de stengels onder de kraan af, zodat eventueel zand tussen de bladeren uit spoelt. Snij de prei in ringen. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit daarin de prei aan. Strooi ruim zout en peper over de prei en roer goed door.
Leg de velletjes bladerdeeg los van elkaar, zodat ze kunnen ontdooien. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de opstaande wanden in met olijfolie. Bekleed de springvorm met bladerdeeg. Strooi een laagje paneermeel op de bodem. Verdeel de prei over de bodem.

Verdeel de bloemkoolroosjes over de prei. Snij de gorgonzola in stukken en verdeel die over de bloemkoolroosjes. Breek de eieren in een schaal en klop ze los. Giet of schep een heel klein beetje van het opgeklopte ei in een apart kommetje en klop dan de slagroom door het ei. Maal er wat zout en peper over en roer door. Giet het ei-mengsel over de bloemkool.

Bedek de taart met bladerdeeg. Snij eventueel hier en daar op maat om de hartige taart helemaal te bedekken. Bestrijk het bladerdeeg met het apart-gehouden ei. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en mooi goudbruin.

Laat de taart iets afkoelen, zodat het bladerdeeg los komt van de rand. Haal de springvorm los en snij de hartige taart in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige taart met mais en zoete aardappel

Groentetaart

Preitaart met gerookte spekreepjes

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Spinazie-brietaart

Sperziebonentaart

Bloemkool, macaroni en kaas

Lasagne met spinazie en vier kazen

Groene pasta met blauwe kaas

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *