Het recept voor deze groentetaart komt uit de Allerhande. Tenminste, daarin stond de Torta Salata waar ik mijn groentetaart op gebaseerd heb. Ik heb het recept uiteraard wel een beetje aangepast. Ik had nog een zakje groenten in huis (uit een Too Good To Go pakket) en ik had nog een groene paprika liggen (omdat ik laatst een boel rode en gele paprika’s nodig had voor de soep). Kon er mooi in, allemaal. En eigenlijk had er pecorino in gemoeten, maar ondanks dat die wel op mijn boodschappenlijstje stond, ben ik die helemaal vergeten te kopen toen ik boodschappen deed. Gelukkig heb ik altijd wel een paar zakjes Grana Padano in huis, dus heb ik ‘m met Grana Padano gemaakt. De venkel, courgette en ui heb ik er wel in gehouden. Ik ben eigenlijk niet zo dol op venkel. That is: als ie gekookt is, dan gaat ’t wel. Maar ik hou gewoon niet zo van die anijs-geur  als je ‘m snijdt. Op zich niks mis met anijs. In gestampte muisjes, of anijs-melk, ofzo. Maar als groente vind ik het gewoon niet zo passen, ofzo. Maar gelukkig smáákt het niet als anijs als het eenmaal gekookt is.
We vonden de taart heerlijk! Vooral Lone vond ‘m zálig. Zoonlief merkte tussen neus en lippen door op dat de taart er “dit keer” ook nog echt uitzag als een taart. Nou ja, zeg?!  Alsof ik alleen maar plaattaarten maak? Echt niet! Kijk maar naar mijn lijstje hartige taarten onder dit blogje (in het misschien-vind-je-dit-ook-lekker-lijstje): allemaal rónde hartige taarten! 🙂

Ingrediënten
1 rol hartige taartdeeg (koelvers)
1 venkelknol
1 courgette
1 groene paprika
1 ui
400 gram bloemkool, broccoli en worteltjes
4 eieren
150 gram parmezaanse kaas (geraspt)
1 flinke eetlepel oregano
peper, zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij het bovenste stuk van de venkel en snij de rest van de venkel in dunne ringen. Was de courgette en snij de courgette in dunne plakjes. Pel de ui en snij die in dunne ringen. Was de paprika, snij doormidden en verwijder de zaadlijst. Snij de paprika in dunne repen. Snij de bloemkool, broccoli (en eventueel andere groenten) fijn.

Zet een grote pan water op het vuur. Doe als het water kookt de groenten die het langst moeten koken (in mijn geval de rest-groenten) in het water. Kook tot ze nét niet gaar zijn. Voeg dan de venkel toe. Kook een paar minuten mee en voeg dan de courgette en de ui toe. Voeg als laatste de paprika toe. Kook de groenten een paar minuten tot ze net gaar zijn. Giet de groenten af en laat ze afkoelen.

Klop de eieren los. Hou een heel klein beetje (ongeveer 1-2 eetlepels) van het geklutste ei apart, om dadelijk het deeg mee te bestrijken. Als de groenten afgekoeld zijn, roer dan de geklutste eieren door de groenten. Roer daarna de geraspte kaas erdoor. Bekleed de onderkant van een springvorm met bakpapier (klem het vast en knip het overtollige bakpapier weg). Rol het hartige taart deeg uit en bekleed de springvorm met het deeg. Zorg dat je aan alle kanten een opstaand randje hebt. Duw de opstaande rand een beetje aan. Prik wat gaatjes in de bodem. Giet het groenten-ei-kaas-mengsel in het deeg. Strijk met een kwastje wat van het geklutste ei op de uitstekende deegrand.

Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Laat de groententaart iets afkoelen en snij er dan punten van.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Banaan en kaastaart

Sperziebonentaart

Spinazietaart

Andijvietaart

Preitaart met gerookte spekreepjes

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Witloftaart

Aardappeltaart met tijm

Tortillataart

Spinazie-brietaart

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *