Soep van geroosterde paprika’s en mascarpone

door | 27 apr 2020 | lunch, oven, recept, soep, vegetarisch, voorgerecht

Afgelopen week zag ik op allerlei foodblogs al allerlei Koningsdag-dingen langskomen. Dat sla ik even over, hoor. Wij doen eigenlijk niet echt aan Koningsdag. Nou ja, dat is eigenlijk ook niet helemaal waar. Ik heb wél de vlag met wimpel uitgehangen en we hebben een oranje tompouce op. En onze #berenjacht-beren hebben een rood-wit-blauw lintje, vandaag. Maar verder…? Ja, normaal zouden we wel even over de vrijmarkt slenteren. En zou ik mezelf gelukkig prijzen dat ik niet meer met de kinderen op een kleedje hoefde. Dat heb ik een paar jaar gedaan met de kinderen, maar ik vind het geen straf dat die daar ook wel klaar mee zijn.

Verder was het gewoon een lekkere, zonnige, relaxte bonus-zondag. Met nacho’s, een wijntje en een kaasplankje. En voor dadelijk hebben we nog buiten gourmetten (want nu kan het nog) en marshmallows op een kampvuurtje op de planning. Hoera! Hoera! Hoera!

Ingrediënten (voorgerecht, 6 personen)
4 rode + 2 gele paprika’s
4 trostomaten
1 ui
2 tenen knoflook
3 bouillontabletten
half bosje basilicumblaadjes
200 gram mascarpone
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg de paprika’s op een bakplaat met keukenpapier en zet ze ongeveer een half uur in de oven tot de paprika’s (deels) geblakerd zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat iéts afkoelen. Doe er dan een stuk keukenfolie over en laat de paprika’s verder afkoelen.

Ontvel de tomaten: kruis ze in, zet ze even weg in kokend water en pel het velletje er van af. Snij de tomaten in stukjes.

Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een braad- of soeppan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit. Blus af met de stukjes tomaat erbij. Giet er anderhalve liter water bij en verkruimel de bouillontabletten er boven. Breng aan de kook en laat een minuut of tien zachtjes doorkoken.

In de tussentijd kun je mooi verder met de paprika’s. Ontvel ze boven de bakplaat. Trek het velletje van de paprika’s los (evt met een mesje). Omdat de paprika’s door-en-door gaar zijn, kun je het vruchtvlees zo los scheuren van het steeltje en de zaadlijst. Verwijder de zaadjes (grotendeels) en doe de stukken ontvelde paprika in de blender. Giet eventueel sap dat uit de paprika’s is gelopen ook in de blender. Blend even tot de de paprika fijn is.

Schep dan met een schuimspaan de gare tomatenstukjes en ui uit de pan in de blender. Doe dan de basilicum erbij (hou eventueel een paar blaadjes apart om te garneren) en zet de blender aan tot alles gepureerd is. Meng tot slot de mascarpone erdoor.

Giet het groenten-mascarpone-mengsel terug in de pan. Warm nog even op, maar breng niet aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in een bord of kom en garneer eventueel met wat opzij gehouden blaadjes basilicum.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kikkererwtensoep met geroosterde paprika

Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Traybake met gnocchi, pastinaak, puntpaprika en ricotta

Fusilli met paprikasaus, pistachekruimels en Parmezaan

Paprikasoep

Paprika-courgettesoep met kerrie

Bonengoulash

Kip van Carlo (van mam)

Papri-kaas-soep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *