Hachee en rode kool met appeltjes

door | 28 okt 2020 | aardappel, AVG, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, rund, stoofschotel, vlees

“De liefde van de man gaat door de maag”. En dus maakte ik rode kool met appeltjes, want dat is -volgens mij- Edwin’s lievelings eten. Toen hij nog af en toe kookte (hij krijgt nu de kans niet echt meer, maar een paar jaar geleden kwam ik altijd erg laat uit mijn werk), aten we elke week wel een keer rode kool met appeltjes. Hij kon er geen genoeg van krijgen. Ik wel, helaas. Het kwam me op een gegeven moment mijn neus uit…
Maar nu had ik er wel weer eens trek in en het leek me leuk om de rode kool echt zélf te maken, in plaats van uit een potje. Lekker met hachee erbij! Ik vind zo’n aardappels-vlees-groenten-maaltijd eigenlijk altijd een beetje saai om te maken, maar zowel Edwin als Free (en ikzelf ook, hoor) hebben ervan gesmuld!

De hoeveelheid hachee was ietsje aan de ruime kant voor ons drieën, maar ging met gemak op. Maar de rode kool was echt veel te veel. Van wat ik over had kunnen we nóg wel een keer eten. Ik heb de rest in de vriezer gedaan. Lekker voor een volgende keer!

Ingrediënten
voor de hachee
5 middelgrote uien
500 gram sukadelappen
25 gram boter
3 eetlepels bloem
1 bouillontablet (runderbouillon)
3 eetlepels wittewijnazijn
2 eetlepels lichte basterdsuiker
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel schenkstroop
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
voor de rode kool met appeltjes
1 rode kool
25 gram boter
2 eetlepels wittewijnazijn
3 appels
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
1 kilo aardappelen
zout, peper

Bereiding
Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snij het vlees in stukken van een paar centimeter. Doe de stukken vlees in een mengkom en strooi de bloem erover. Smelt de helft van de boter in een braadpan. Als de boter bruin wordt, bak dan het vlees rondom bruin. Schep regelmatig om. Pel intussen de uien, snij doormidden en in ringen. Als het vlees bruin is, voeg dan de uienringen toe. Bak de ui ongeveer 5 minuten met het vlees mee op laag vuur.

Voeg 2 eetlepels azijn, schenkstroop, 2 laurierblaadjes en tomatenpuree toe. Doe 2 kruidnagels en 2 jeneverbessen in een los thee-filter (of thee-ei oid), knoop dicht en voeg toe aan de pan. Voeg daarna de bouillontablet en een halve liter water toe. Breng aan de kook en zet dan laag.

Laat het vlees met de deksel op de pan in minstens 2 uur gaat stoven. Roer af en toe. Haal dan de deksel van de pan en laat nog ene half uurtje indikken. Proef even en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Verwijder indien nodig de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool in vieren en snij de harde kern weg. Snijd de kool in smalle reepjes. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Doe de rodekool reepjes erbij en strooi er wat zout over. Roerbak even aan tot alle koolreepjes mooi glimmen. Doe de lichte basterdsuiker, laurierbladen en kaneel erbij. Doe 2 kruidnagels en 2 jeneverbessen in een los thee-filter, knoop dicht en voeg toe aan de pan. Doe 3 eetlepels azijn in 200 ml water en giet het over de rode kool. Roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat op een laag pitje in ongeveer een half uur gaar stoven. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appel in blokjes en roer die door de rode kool. Laat de appeltjes nog een kwartiertje met de kool mee stoven. Verwijder de laurierblaadjes en het theefilter met de kruidnagels en jeneverbessen. Proef de rode kool en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten.

Schep aardappels en rode kool op een bord. Schep een lepel hachee over de aardappels. Serveer er eventueel appelmoes bij.

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Rode kool met pruimensaus en cashewnoten

Rodekoolschotel van Loes

Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

Bietjesstamppot met uien-jus en een schnitzel

Patate Carne Verdura

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

Boeuf Bourguignon uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *