Bietjesstamppot met uien-jus en een schnitzel

door | 11 sep 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, snel, stamppot, vegetarisch, vlees

Weeeeekend! Het was een beetje hectisch, de afgelopen dagen. Of, nou ja, niet echt hectisch, maar wel een logistiek puzzelplaatje. Nu vind ik dat al gauw, hoor, eerlijk gezegd. Ik heb eigenlijk het liefst niet meer dan “één ding” op een dag. Maar soms kan het gewoon even niet anders. Gisteravond ben ik aan het eind van de middag met Free naar Enschede gereden om Lone op te halen. Zo kon zij ’s avonds nog naar schermen, en kon ik intussen met Free wat nieuwe kleren kopen, want al zijn broeken kwamen ruim boven zijn enkels uit. Vandaag heeft Lone haar laatste HPV vaccinatie gekregen. Die had eigenlijk al eerder gemoeten, maar in verband met de Corona-maatregelen waren de vaccinaties uitgesteld.
Dus vandaag was Lone al thuis: terwijl ik aan tafel zat te werken, zat zij online colleges te volgen op de bank. Gezellig! Dit weekend hebben we het lekker rustig en kunnen we een beetje bijkomen van de enerverende afgelopen weken (of eigenlijk vooral: weekenden).
Qua eten geen culinair hoogstandje, vanavond: gewoon een stamppot. Ik was eigenlijk een AVG’tje van plan: gekookte aardappels, vlees/vega en groenten. Dat vind ik hartstikke saai, maar daar doe ik ze wel allemaal een groot plezier mee. Maar uiteindelijk ben ik toch voor een stamppotje gegaan: is ook aardappels, vlees en groenten, maar dan een beetje gehusseld. En lekker smeuiig. Voor Lone en mijzelf had ik er een vegetarische schnitzel bij, en voor Free en Edwin een varkensschnitzel. Ze vonden het alledrie hartstikke lekker! En ik ook. We hebben zitten smullen!

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
4 schnitzels (2 vega schnitzels, 2 varkensschnitzels)
2 pakken voorgekookte rode bietjes
2 uien
een zakje kant&klare jus (tuinkruiden)
olijfolie
een klontje boter (ongeveer 50 gram)
zout, peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe zoveel water in de pan tot de aardappelen onder staan en strooi er wat zout bij. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af.
Pel de uien en snij ze in halve ringen. Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en ongeveer de helft van de boter. Fruit de uienringen op half hoog vuur lekker lang tot ze licht beginnen te kleuren. Giet er dan een kwart liter water bij en roer het zakje juspoeder erdoor. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken en nog wat indikken.

Snij de bietjes in blokjes. Doe de bietenblokjes en het vocht van de bietjes bij de gekookte aardappels. Stamp de aardappels en bietenblokjes fijn met een pureestamper en roer goed door. Zet de pan nog even terug op de (nog) warme pit, zodat de stamppot nog wat warmer wordt.

Verhit een scheutje olie en de rest van de boter in een koekenpan (of twee koekenpannen, als je -net als ik- zowel vegetarische als vlees schnitzels hebt) en bak daarin de schnitzels aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Schep een flinke schep bietjesstamppot op een bord en schep er een paar juslepels uien-jus over. Leg er een schnitzel naast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Spinazie-stamppot met kerrie-ui en ei

Andijviestamp “four cheese”

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Hutspot met een al-dan-niet vegetarische gehaktbal

Boerenkool met brie en rauwe ham

Spruitjesstamppot met pesto, zongedroogde tomaten en boerenkaas

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *