Hutspot met een al-dan-niet-vegetarische gehaktbal

door | 19 okt 2019 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kids, recept, rund, stamppot, varken, vegetarisch

Yeah! Herfstvakantie!!! Nou ja, ikzelf niet (zoveel vakantie-dagen heb ik niet meer over), maar man en kinderen wél! Onze dochter (16) gaat komende week met een groepje vrienden naar een huisje. Ik mag me er niet mee bemoeien van haar, maar ik kan mijn mama-beer-instinct met bijbehorende denk-je-wel-aan-dít-en-hoe-zit-het-met-dat-vragen maar moeilijk onderdrukken… Loslaten, El!
Wij gaan komende week van de nood een deugd maken: we gaan lekker vis eten! Dat eten we niet zo vaak omdat zíj dat niet lust. Maar ze vertrekken morgen pas, dus vanavond is ze er nog. Ik zat voor vanavond aan een frittata van pasta ofzo te denken, maar ik twijfelde nog een beetje. “Wat wil je eten, vanavond?” vroeg ik. “Hutspot!” zei ze direct. OMG, ik doe ze écht tekort door bijna nooit iets met aardappelen te maken. Wel grappig: Hutstpot met klapstuk uit de slowcooker is mijn meest-bezochte recept op mijn hele blog. Die slowcooker ging ‘m niet meer worden, want het was al eind van de middag, en klapstuk kan niet omdat ze vegetarisch wil eten. Maar hutspot kan natuurlijk prima. Met een balletje gehakt voor de vlees-eters en een vega-iets voor de vegetariërs. Het vegetarische iets werd de vegetarische gehacktbal van de Vegetarische slager. Ik doe meestal mijn best om het noemen van merken te vermijden, maar voor de Vegetarische slager maak ik graag een uitzondering. Die produkten steken met kop en schouders boven de gewone vega-dingen uit.
Ik was wel een beetje lui: ik heb voorgesneden hutspot-groenten gekocht én van die voorgedraaide ballen gehakt. Ik zou natuurlijk zélf mijn peen en ui kunnen snijden, maar dit is wel zo makkelijk… En die gehaktballen zou ik natuurlijk ook heel prima (misschien zelfs beter?) zelf kunnen maken, maar eerlijk gezegd hou ik niet zo van dat kneden. Ik ben niet zo’n vieze-handen-koker… dus die ballen gehakt vind ik een uitkomst!

We hebben zitten smullen en de pan met hutspot is schoon op!

Ingrediënten
1 1/2 kilo aardappelen
1 kilo hutspot groenten (peen + ui)
2 gehaktballen
2 vegetarische gehacktballen
vloeibaar bak- en braadvet
olijfolie
zout, peper en nootmuskaat

Bereiding
Verhit in een braadpan een half kopje vloeibaar bakspul en doe er een scheutje olie bij. Wacht tot het heet en bruin is, en leg dan (voorzichtig!) de gehaktballen er in. Draai ze regelmatig, zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Doe dan een kopje water in de pan (pas op de stoom!), zet het vuur laag en laat ze met de deksel op de pan lekker pruttelen. Draai ze af en toe om.


Schil de aardappelen en snij in ongeveer even grote stukken. Spoel de stukken aardappel even af en doe dan zoveel water in de pan dat ze nét onder staan. Strooi er zout over en doe de hutspot groenten erop. Breng op hoog vuur aan de kook en zet dan half. Laat zachtjes doorkoken tot de aardappelen zacht zijn als je erin prikt (dat duurt ongeveer 20-25 minuten).


Giet de aardappelen en hutspot groenten af, maar vang wat van het kookvocht op, bijvoorbeeld door een klein pannetje of een maatbeker in de gootsteen te zetten. Stamp de aardappelen, wortel en ui fijn.

Als de hutspot te droog is, voeg dan wat van het opgevangen kookvocht toe. Proef even en breng op smaak met zout, peper en wat vers-geraspte nootmuskaat.
Verhit in een koekenpan wat bak- en braadvet (die van ons is op basis van plantaardige vetten) en olijfolie en bak daarin de vegetarische gehacktballen. Half kopje water erbij, en even lekker met de deksel op de pan laten sudderen.

Schep een flinke schep hutspot op, schep er wat jus over (of beter: doe de jus in een kuiltje!) en leg er een bal gehakt of een gehacktbal bij.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *