Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

door | 30 jul 2020 | avondeten, hoofdgerecht, recept, salade, saus, slowcooker, stoofschotel, tortilla, varken, vlees

Vandaag zóu het Herzberg festival zijn begonnen, waar we altijd naar toe gaan. Maar ja, ivm Corona-maatregelen gaat dat natuurlijk niet door, dit jaar. Maar we hebben er wat op bedacht: de stay-at-home Herzberg experience: wijn met ijsklontjes uit een plastic festivalbeker (check!), wierookspiraal aan (check!), zon (check!), hippie-muziek (check!), bananen-maracuja smoothie (check!), buiten eten (check!). Zometeen steek ik nog een vuurkorf aan (check!) en slapen we in een tent (check!).
Voor morgen bewaren we nog even: wakker worden in een tent, picknicken op een kleedje in het park, blote voeten in het gras, mega-bellen blazen, kaart-spelletjes, hoelahoepen, poi, afhaal/bezorg-eten en ’s avonds nog een kampvuurtje en nóg een nachtje in de tent. Zo hebben we tóch nog een beetje het Herzberg-gevoel. De kleurige hippie kraampjes waar je zo heerlijk kunt snuffelen, die denken we er maar even bij. Alleen de festival wc’s (je weet wel: van die dixies) die mis ik niet. Dus de komende dagen ga ik extra van ons eigen toilet genieten.
Deze dürüm met pulled pork, zou niet misstaan op het festival. Je kunt er zóóóó lekker eten, op Herzberg! Veel van de foodtrucks zijn vegetarisch of vegan. Maar er zijn natuurlijk ook eettentjes waar je wel vleesgerechten kunt kopen: heerlijk curry’s, hamburgers en burrito’s, bijvoorbeeld.
Het recept voor deze pulled pork heb ik uit de “Foodies”. In plaats van soft taco’s of tortilla’s heb ik Turkse Dürüm gebruikt. Die kwam ik toevallig tegen in onze supermarkt en deze zijn lekker groot (30 cm doorsnede). Ze zijn ook lekker soepel, waardoor ze heel makkelijk oprollen. De pulled pork heb ik in de slowcooker in plaats van in de oven gemaakt. Dat is lekker makkelijk, daar heb je geen omkijken meer naar. Het varkensvlees (procureur) komt -uiteraard- weer van de Natuurslager.
Ik heb de pulled pork natuurlijk wel geproefd, maar voor Lone en mijzelf heb ik een vegetarische versie gemaakt met omelet en spitskool. Naast pulled pork klinkt dat misschien een beetje sneu, maar laat me je verzekeren dat dat ook echt súper lekker was. Dat recept zal ik morgen op mijn blog zetten. Áls ik daar tijd voor heb, tenminste… want ik moet natuurlijk wél de festival-vibes vasthouden.

Ingrediënten
700 gram varkensschouder of procureur
1/2 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte paprikapoeder
2 theelepels oregano
1/2 theelepel knoflookpoeder
3 uien
1 bouillontablet (kippenbouillon)
2 pers sinaasappels
2 limoenen
4 laurierblaadjes
6 dürüm (of soft taco’s of tortilla’s)
1/2 rode kool
1 of 2 rode pepers
een bosje koriander
zout

Bereiding
Meng de chilivlokken, paprikapoeder, oregano en knoflookpoeder door elkaar. Dep indien nodig het vlees droog en wrijf het in met het kruidenmengsel.

Pel de uien en snij ze in parten. Bedek de bodem van de slowcooker met de uien-parten. Leg daar het varkensvlees op. Breng een halve liter water aan de kook en los daar de kippenbouillontablet in op. Pers de sinaasappels en één van de limoenen uit. Giet de bouillon, de sinaasappelsap en de limoensap over de uien. Leg de laurierblaadjes in de slowcooker en doe de deksel op de schaal. Zet de slowcooker eerst een uur op “hoog” en daarna 6 uur op “laag”.

Draai het vlees halverwege een keer om.

Haal het vlees uit de slowcooker en laat iets afkoelen.

Giet de bouillon over in een pannetje en laat op een middelhoog tot ongeveer de helft inkoken. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar in draadjes.

Doe het vlees in de ingekookte bouillon en kook nog even door.

Verwijder het buitenste blad van de rode kool en snij de helft doormidden. Snij de kwarten in dunne reepjes. Pers de resterende limoen uit en giet het sap over de rode kool. Strooi er (ongeveer een theelepel) zout over en hussel goed door elkaar.  Snij de rode peper(s) doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de peper in dunne (halve) ringetjes.

Scheur een stuk aluminiumfolie af. Vouw het randje twee keer om en leg het alufolie op het aanrecht. Leg de dürüm op het aluminiumfolie. Leg er eerst een laagje rode kool op en daarna een schepje (even uit laten lekken) pulled pork. Leg er wat rode peper op en wat verse blaadjes koriander. Leg de vulling in een lijn op de dürüm. Zorg dat je ongeveer 4 cm bij de rand wegblijft.

Vouw de beide zijkanten (aan weerszijden van de vulling) naar binnen toe en vouw dan de helft van de dürüm die het dichtst bij je ligt over de vulling heen. Duw het met je vingers ónder de vulling. Rol de dürüm dan zo strak mogelijk op, zonder dat je de vulling eruit perst. Leg de opgerolde dürüm voor 3/4 op het aluminiumfolie, laat 1/4 uitsteken. Vouw de onderkant van de aluminiumfolie naar binnen en rol om de dürüm heen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Burrito’s

Pannenkoek met Thaise roerbakgroenten en cashewnoten

Döner

Burrito met groenten, pasta en pesto

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoendressing

Tuna melt pancake

Roti met kip-kerrie

Runderstoof met abrikozen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Rode kool met pruimensaus en cashewnoten

Pulled turkey rendang

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *