Runderstoof met abrikozen

door | 8 mrt 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, slowcooker, stoofschotel, vlees

Ooooh, ik hoop niet dat jullie gisteren dachten dat ik niet meer kon bloggen omdat ik mijn camera heb laten vallen. Ik kwam er gewoon niet aan toe, gisteren. Vrienden kwamen gezellig eten en spelletjes doen, dus ik was druk met boodschappen en kokkerellen. En ’s middags kwamen zowel mijn jongste broer en mijn moeder als mijn oudste broer, schoonzus en hun kleindochter spontaan langs omdat ze toevallig in de buurt waren. Gelukkig had ik deze runderstoof al in de slowcooker staan, dus ik had wel even tijd om een bakkie thee met ze te drinken. Ideaal, hoor, zo’n slowcooker: als je ‘m eenmaal hebt aangezet, dan heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal voor als je bezoek krijgt, dus!
Ik was een beetje bang dat ik het stoofvlees te laat op had gezet, daarom heb ik ‘m op de hoge stand op laten warmen en daarna op laag gezet. Het vlees was echt súper mals. Het was trouwens een tijd geleden dat we stoofvlees op hadden. Nu dochterlief vegetarisch eet zet ik dat niet zo snel meer op tafel. Voor haar had ik nog een restje van de vegetarische lasagne van gisteren.
Omdat zo’n stoof vooral vlees is, heb ik er spitskool van de bakplaat bij gemaakt. Dat is ook een lekker makkelijk recept.

Dit recept “rundercurry met abrikozen” komt uit mijn recepten-knipsel-map. Het komt uit een “Boodschappen” uit 2009… een echte gouwe ouwe, dus!

Ingrediënten
750 g sukadelappen
2 uien
1 citroen
3 cm verse gemberwortel
2 flinke eetlepels kerriepoeder;
1 soloblol knoflook (of 3-4 gewone tenen)
250 ml kokosmelk
1/2 bouillontablet (rundvleesbouillon)
50 ml ketjap manis
300 gram gedroogde abrikozen
een bosje koriander
olijfolie
zout en versgemalen peper

Bereiding
Snij de sukadelappen in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Rasp 2 ongeveer 2 theelepels van de schil en pers het sap uit de citroen. Pel de uien en snij ze doormidden. Snipper een halve ui en snij de rest van de uien in parten. Doe de citroenrasp, de uiensnippers, en kerriepoeder in een vijzel. Schil de gemberwortel en pers die met je knoflookpers erboven uit. Pers de knoflook erboven uit. Voeg wat zout en peper en het citroensap doe en stamp en roer deze ingrediënten tot je een pasta hebt.

Roer deze pasta goed door de vleesblokjes, zodat alle vleesblokjes helemaal bedekt zijn. Laat het kruidenmengsel minstens een kwartier in het vlees trekken.

Verhit een scheutje olie in een braadpan. Bak, als de olie heet is, hierin het vlees met kruidenmengsel in ongeveer vijf minuten goudbruin. Als de hoeveelheid vlees te groot is voor de pan, bak het dan in twee porties.

Doe de dichtgeschroeide vleesblokjes in de schaal van de slowcooker. Leg de in parten gesneden uien erop.
Los intussen de (halve) bouillontablet op in 250 ml kokend water. Giet de kokosmelk, de bouillon en de ketjap erbij en roer alles even goed door. Doe de deksel erop en zet de slowcooker het eerste half uur op stand “hoog” zodat hij wat sneller op temperatuur komt. Zet de slowcooker daarna op stand “laag” en laat het vlees ongeveer 3 uur zachtjes stoven.

Haal dan de deksel van de schaal en voeg de (hele) gedroogde abrikozen toe. Laat die nog ongeveer een kwartier meepruttelen.

Bestrooi het gerecht voor het serveren met koriander.
Serveer met witte rijst en spitskool van de bakplaat.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Stifado – of klapstuk op zijn Grieks uit de slowcooker

Runderlappen op zijn Italiaans

Goulash

Ierse runderstoofschotel met Guinness

Pompoenstoof uit de slowcooker met kikkererwten en abrikozen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

Hachee uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *